Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Szigorítások jönnek az iskolákban, de rendkívüli szünetet nem rendelhetnek el

Fotó: potfolio.hu

Azt ajánlják, halasszák el az ünnepségeket, szalagavatókat az iskolák, és úszásoktatásra se járjanak a gyerekek. A szakszervezet szerint egyértelmű utasításokra lenne szükség.

Módosította az iskolák számára kidolgozott járványügyi intézkedési tervét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – írja a Népszava. Az Oktatási Hivatal weboldalára feltöltött második kiadás valamivel részletesebb és szigorúbb ajánlásokat tartalmaz, például leszögezték: a szülők, kísérők nem léphetnek be az iskolába, csak az igazgató előzetes engedélyével. Bővebben kifejtették azt is, pontosan mit jelent, hogy az iskolákat csak egészséges diákok, dolgozók látogathatják: az a gyermek vagy pedagógus, aki „bármilyen” betegség miatt otthon maradt, csak orvosi igazolással vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. „Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni” – írták.

A nagy létszámú rendezvények (mint szalagavató, iskolai ünnepségek) esetében azt ajánlják, hogy ezeket halasszák el az iskolák, és a nem tanórai sportfoglalkozásokat, iskolai kórus vagy énekkari próbákat is javasolják felfüggeszteni. Az őszi úszásoktatás tekintetében már kifejezetten kérik, hogy azokat függesszék fel. Az iskolai étkeztetés szabályain is módosítottak: például ha máshogy nem megy a térbeni elkülönítés, a diákok a saját osztálytermeikben is ebédelhetnek. Ha valahol megjelenik a koronavírus, az adott iskolában vagy a település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint aggasztó, hogy miközben napról napra egyre több iskolában jelenik meg a koronavírus, az oktatásirányítás továbbra is csak ajánlásokat, lehetőségeket fogalmaz meg egyértelmű protokoll helyett. Totyik Tamás PSZ-alelnök úgy véli, ennek hátterében egyrészt az állhat, hogy sok intézményben az ajánlásokat is nehéz betartani az anyagi hiányosságok és a munkaerőhiány miatt; ha konkrét utasításba adnák az iskoláknak, mit kell tenniük, ahhoz a kabinetnek már biztosítania kellene a szükséges forrásokat. – A napi többszöri takarítást, fertőtlenítést például úgy kell megszervezni, hogy az a gyerekek egészségét ne veszélyeztesse. Ezt meg lehet oldani az órák között, amikor a diákok a szünetben az iskola udvarán tartózkodnak, de mi történik akkor, ha rossz idő van és mindenki bent van az épületben? – tette fel a kérdést. A PSZ-hez ráadásul még mindig érkeznek olyan visszajelzések, hogy az adott iskolában nincs elég takarító. Totyik Tamás azt is problémának tartja, hogy továbbra sincs szó az iskolai védőnői szolgálat megerősítéséről, a diákok, pedagógusok rendszeres szűréséről. Szerinte hiányosságok vannak a járványügyi protokollban a tekintetben is, hogy ha egy intézményben igazoltan megjelenik a koronavírus, az érintetteket otthoni karanténba küldik, de tesztet nem végeznek rajtuk egészen addig, amíg valakinél tünetek nem jelentkeznek.

/168ora.hu/