Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szakértők a csökkenő születésszámról: Amíg a munka világa nem lesz családbarát, nem fog több gyerek születni


A MASZSZ nőtagozatának elnöke szerint a napok számának emelése kevés, ráadásul a feltételek is gyalázatosak. Emellett idáig az öt napot több részletben is kivehette az édesapa, most azonban a javaslat szerint ezt kettő részletben lesz kötelező kivenni.

Fotó: getty images

Idehaza is emelni fogják az apaszabadságként igénybe vehető napok számát, de még mindig nem tartunk ott, mint mondjuk Nyugat-Európában. Spanyolországban januártól már négy hónapot lehetnek otthon a babákkal, itthon a Pulzus felmérése szerint a legtöbben a 4-6 hetes megoldást tartanák megfelelőnek. Januártól a magyar kormány ezt 10 napra emelné, de Herczegh Mária szerint ez kevés, ráadásul három évet kellett arra várni, hogy a magyar kormány lépjen. A MASZSZ nőtagozatának elnöke az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott: csalódott attól, hogy három év alatt csak öt napnyi emelésig jutottunk.

Ennek ráadásul szerinte gyalázatosak a feltételei, hiszen a kormány a hatodiktól a tizedik napig a távolléti díj negyven százalékát adná az apáknak. Idáig az öt napot több részletben is kivehette az édesapa, most azonban a javaslat szerint ezt kettő részletben lesz kötelező kivenni. A jelenlegi szabályozás szerint ikergyerekeknél ez hét nap, a mostani javaslatban viszont ez már nincsen benne.

Ez az egész előterjesztés attól ilyen keserű, hogy ha már az irányelv minimumával ratifikálták, akkor legalább az összes napot ugyanúgy számolhatnák – fogalmazott. A kormány mindig azt kommunikálja, hogy fontos a gyerekek születése, közben viszont ilyen javaslatok jelennek meg – tette hozzá.

Hangsúlyozta: addig, amíg a munka világa nem lesz családbarát, nem fog több gyerek megszületni.

Herczegh Mária felidézte: 2019-ben Litvániában 30 nappal ratifikálták ezt, mint fogalmazott, “keletre ment és nyugatabbat talált”. Ezután egy komoly kampányt kezdtek folytatni, és azt mondták, az apaszabadságnak minimum 30 napnak kellene lennie.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük