Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szájon át szedhető Covid-gyógyszert tesztelnek a Semmelweis Egyetemen


Uniós szinten elsőként vizsgált beteget a Semmelweis Egyetem egy új Covid-gyógyszerrel kapcsolatos kutatásban, amelynek célja a szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása – olvasható az Origó cikkében.

A Semmelweis Egyetem augusztus 23-án csatlakozott egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény nemzetközi szintű klinikai teszteléséhez.

A vizsgálat még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével.

Az európai uniós vizsgálati helyszínek közül

elsőként végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező koronavírusos beteg részletes szűrését,

továbbá országos szinten elsőként, az EU-tagországok közül pedig másodikként vont be beteget a vizsgálatba. Emellett intézményi szinten rekordrövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás – írták.

Csökkentheti a súlyos esetek számát

A közleményben idézték Merkely Bélát, aki elmondta: az egyetemre érkező Covid-19 betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a vizsgálatban való részvételt. Közlése szerint a rektor arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése következtében a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

A vizsgálatba a kórházi ellátást nem igénylő Covid-pozitív betegek kapcsolódhatnak be.A vizsgálatokra való eljutást az egyetem biztosítja.

A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet hagyta jóvá, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján. A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó

Program célja annak igazolása, hogy a szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid-19 betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Brítókép: Illusztráció. Fotó: Pexels