Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Súlyos üzentet küldött Győrfi Pál, mindenkit figyelmeztet


A kánikula kitörése óta 30 százalékkal nőtt a mentőkhöz beérkezett átlagos riasztások száma – ismertette a szóvivő, kiemelve, hogy az idős, szívbeteg emberek, a krónikus betegségben szenvedők rosszullétének kockázatát tovább növeli a tartós hőség.

Akár 15 százalékkal is több ilyen esetünk lehet, mint egy átlagos napon – árulta el Győrfi. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőke szerint egy nap általában 3300-3500 riasztást kapnak az országban, de a hét eleje óta tartó hőségriadó miatt ez a szám 3700-3800-ra emelkedett.

„A mentőknél látjuk az időjárás változások, illetve különböző időjárási helyzetek egészségügyi kockázatait. Például hogyha hidegfront érkezik, akkor több epilepsziás rohamhoz riasztják a mentőket és a szülések is nagyobb eséllyel indulnak meg. A melegfront érkezése és általában a nagy meleg pedig elsősorban a szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek okoz nehézségeket” – hangzott el a szakértőtől az InfoRádióban.

„És akkor még nem beszéltünk arról, mennyire veszélyes, ha mondjuk az autóban hagyunk egy kisgyermeket akár csak percekre vagy negyedórára, mert olyan magasra emelkedhet a hőmérséklet az autóban még lehúzott ablak mellett is, ami életveszélyes lehet” – tette hozzá.

Győrfi Pál ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Mentőszolgálat akár 30 százalékos esetszám-növekedést is képes kezelni ha szükséges, és ezt a kapacitást tovább is tudják növelni.

A Balaton-parton június végétől nyári készenlét él, aminek keretében több mentő és mentőmotorok is dolgoznak. Balatonlellén gyermek mentőorvosi kocsi indítottak, a környéken pedig két mentőhelikopter is van, Sármelléken és Balatonfüreden – ismertette a műsorban a szóvivő.