Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Orbán Viktor bejelentette: óriási haderőfejlesztés indul és jönnek a határvadász egységek is


Lassan szembe kell nézni a realitásokkal. Mindenki az ukránok oldalán áll. Akármilyen viták voltak, a két ország között, nem volt Oroszországnak elég oka arra, hogy egy ország megtámadjon egy másikat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

Mint mondta, mindenki szurkol a megtámadottnak. Ez nem Magyarország háborúja, hanem két szomszédos országé. „Lehet úgy sikeres háborút vívni, hogy az ukránok harcolnak, és hátulról néhány nyugati ország fegyverekkel támogatja” – mondta. Hozzátette: a fegyver fontos, de a katona még fontosabb, ami fogytán van az ukrán oldalon.

A miniszterelnök elmondta, hogy a haderőfejlesztési programot két- vagy háromszorosára kell növelni, a „félbékés félveszélyhelyzeti állapotból ki kell hoznunk a hadseregünket” – mondta.

Meg kell találnunk a módját, hogy a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük. A NATO is érzi, hogy baj van, meg kell erősíteni a határországok védelmét.

Ha békét akarunk, most kell megnövelni a katonai képességeinket

– emelte ki Orbán Viktor.

Magyarország sosem volt híve a szankciós politikának, de mivel az uniós államok jó része hisz a a szankciós politikában, ezért úszunk az árral – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szerinte nem lehet minden héten vétózni, Magyarország számára ez „elviselhetetlen lenne”.

A miniszterelnök szerint, ha nincs béke, akkor a gazdaság menetel a recesszió irányába.

Nem szankciókra lenne szükség, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra

– vélekedett Orbán Viktor. Elmondta: Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, ugyanis a háborús inflációt úgy lehet megfékezni, ha a háborúnak véget vetünk. El kell érni, hogy tűzszünet legyen – ismételte.