Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rossz hírt kaptak a magyar nyaralók, nagy drágulás jön a Balaton partján


Károly Tamással, a Club Tihany Üdülőközpont Zrt. igazgatójával készült interjúban beszélgetett a Pénzcentrum a változásokról, amelyek a Balaton körüli szállodai ipart érintették az elmúlt évtizedekben. A szállodákban tapasztalt személyzet csökkenése mellett viszont jönnek az árak emelkedése: az infláció miatt jelentős drágulásra készülnek.

Károly Tamás elmondta, hogy a szállodák korábban próbálták kiterjeszteni a nyitvatartást az év teljes hosszára, de a téli költségek és az energiaárak miatt ez nem volt fenntartható. Az újabb technológiák azonban lehetővé tehetik ezt a lehetőséget a jövőben – derül ki az interjúból.

A több évszakos Balaton program fontossága kapcsán Károly Tamás elmondta, nem minden szállodának és étteremnek kell nyitva lennie az év minden napján. Az épületek mérete, struktúrája és költségei miatt a kisebb, modernebb szállodák alkalmasabbak erre a feladatra. A lényeg az, hogy a vendég megtalálja a számára megfelelő megoldást. Az interjúban szóba került a szálloda téli időszakban történő bezárása is. Károly Tamás elmondta, hogy ilyenkor csend van, de egyes rendezvények vagy konferenciák alkalmával négy nap alatt újra ki tudnak nyitni.

AZ ALKALMAZOTTAK EGÉSZ ÉVBEN ÁLLOMÁNYBAN VANNAK, ÉS A BÉREIKET IS KIFIZETIK A LEZÁRÁSOK IDEJÉN IS.

A munkaerő kapcsán Károly Tamás arról beszélt, hogy kb. 100 fő állandó munkavállalóval rendelkeznek a Club Tihanyban, akik határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgoznak. A szezon kezdetén további 100 főt vesznek fel. Idén viszonylag könnyen sikerült megtalálni a szükséges munkaerőt, főként visszatérő alkalmazottakkal.

Régebben egyébként 450 munkavállalót foglalkoztattak, de folyamatoptimalizálással csökkenteni tudták a létszámot. Példaként említette, hogy a londiner szakma gyakorlatilag eltűnt, és ma már kevesebb emberrel oldják meg a munkafolyamatokat.

Károly Tamás szerint az árak kérdése azon múlik, hogy milyen mértékben emelkednek az alapanyagárak, az energiaárak, de természetesen a piaci elvárások is meghatározóak. Évente mindenképpen emelni kell az árakat, hogy legalább az infláció mértékével tartani tudják a lépést.

Az idén viszont a globális alapanyag- és energiaárak jelentős mértékben növekedtek, és ezt csak részben tudtuk áthárítani az árainkra. Törekedtünk arra, hogy a lehető legkisebb mértékben emeljük az árakat, mert a vendégkörünkből sokan érintettek a járvány hatásai miatt, és szerettük volna továbbra is megőrizni a versenyképességünket

– fogalmazott a Club Tihany igazgatója, de hozzátette, hogy ezzel együtt 30 százalékos is lehet az áremelés idén.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük