Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Jön a nagy bejelentés: megállapodott az EU a Pfizerrel a koronavírus-vakcinákról


Brüsszel megállapodott a Pfizerrel és a BioNTech-kel a koronavírus-vakcinára vonatkozó szerződés módosításáról, csökkentve az EU által megvásárolandó vakcinák számát és kitolva a szállítási határidőt 2026-ra, tudta meg a Reuters – írja a Portfólió.hu.

Ma jelenthetik be a megállapodást, amire több hónapos tárgyalások után került sor, miközben az uniós kormányok nyomást gyakoroltak Brüsszelre, hogy a koronavírus-vakcinákból világszerte tapasztalható túlkínálat miatt módosítsák a vakcinagyártókkal kötött szerződést.

Az eredeti szerződést 2021 májusában írták alá, ebben arra kötelezték az EU-t, hogy 2023 végéig 900 millió adagot vásároljon a Pfizer/BioNTech-től, további 900 millióra szóló opcióval. A szerződésben rögzített első 900 millió adag közel felét még nem szállították le, mivel a kereslet tavaly visszaesett. Az EU nem élt a további opcióval. A Reuters forrása szerint a szerződés módosításával közel harmadával csökkenhet a fennmaradó adagok száma, amelyeket az EU-nak meg kell vásárolnia.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük