Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Rejtélyes, a Covidnál sokkal halálosabb vírus szedi áldozatait Dél-Amerikában

A kutatók nemrég egy olyan emberről emberre terjedő, eddig felfedezetlen vírus tanulmányozásába kezdtek, amely súlyos esetekben magas lázat, hányást és belső vérzést okozhat.

Fotó: Pixabay.com

Az úgynevezett Chapare-vírus okozta járványban Bolíviában tavaly hárman haltak meg azután, hogy fertőzött rágcsálókkal érintkeztek. Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) tudósai megerősítették, hogy egy potenciális endémiát előidéző kórokozóról van szó.

A Chapare-vírust először 2004-ban azonosították a dél-amerikai országban, amikor egy 22 éves farmer meghalt, miután erős fejfájással, valamint elviselhetetlen ízületi és izomfájdalmakkal küzdött, kórházba szállításakor pedig belső vérzés jelentkezett nála – olvasható az Independent riportjában.

A járvány második hulláma a bolíviai főváros, La Paz környékén történt 2019-ben, amikor összesen öt esetet és három áldozatot regisztráltak a helyi egészségügyi hatóságok. Egyelőre nem sokat tudni a vírusról, csupán azt, hogy Ebola- és dengue-szerű tünetek léphetnek fel, és főként patkányoktól, egerektől vagy egyéb rágcsálóktól lehet elkapni. A fertőzés ellen nincs semmilyen gyógyszer, a pácienseket főleg intravénás szerekkel próbálták kezelni.

A CDC epidemiológusa, Caitlin Cossaboom elmondta, a patogén komoly fejtöréseket okoz a tudósoknak, mivel képtelenek megállapítani az eredetét, valamint genetikai szerkezetét:

“Izoláltuk a vírust, és abban reménykedtünk, hogy egy elterjedt patogénnel állhatunk szemben. Sajnos ez nem így történt, mivel minden jel az új Chaparre-vírusra utalt.”

A 2019-es esetek után három Chaparre-gyanús személyt találtak a bolíviai hatóságok, köztük egy gyermeket is, viszont szerencsére mindannyian túlélték a vírus támadását.

/liner.hu/