Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Reagáltak a mentősök: Kiakadtak az új biciklis egység bevezetésének hírére


A kerékpáros mentőalakulatról szóló bejelentés előtt nem volt egyeztetés az érdekképviselettel – derül ki a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) közleményéből.

Fotó: bringazas.hu

A közép-magyarországi régió, azon belül a főváros az egyik legleterheltebb terület, és éppen itt tervezik bevezetni jövő tavasszal a kerékpáros mentők szolgálatát, ami problémákat vet fel – írja a MOMSZ. „A mentés biztonságának érdekében az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta, és a vidéki irányító csoportok tucatszám fogadják a KMR-ből érkező hívások a humánerőforrás elégtelensége, és az ebből fakadó kapacitásbeli nehézségek miatt. A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza” – közölték. A kerékpáros mentőegységek bevezetése pedig nem orvosolná ezen gondokat, hiszen a mentődolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma adott, egy új típusú mentőegység bevezetése ezen nem változtat. A kerékpáros egység létrehozása indokolt és jó elképzelés rendezvények, nagy látogatottságú események kapcsán, valamint kiemelt forgalmú helyeken, turista és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel.

„Előrelépés lehet a gyors segítségnyújtás terén, a rászoruló felügyeletet kaphatna a gyógyintézetbe való szállítás megkezdéséig. Azonban a mentés tekintetében – figyelemmel a fentebb leírtakra – jelentős terhelést csökkentő hatás nem várható, ezért a kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartjuk” – fogalmaznak.