Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Üzemanyaghiány: A legésszerűbb ha csökkentjük az autóhasználatot, javasolják a magyaroknak a szakértők


Kroneraff István autókereskedő a Fókusznak arról beszélt, többen is kérdezték tőle emailben, hogy szerinte meddig áll el a benzin és a gázolaj. Azonban hiába az óriási érdeklődés a benzin és a gázolaj otthoni tárolása iránt, azt egyetlen szakember sem javasolja.

Fotó: autokolcsonzes-budapest.blog.hu

Az nem opció, hogy az emberek kezdjenek el a saját kertjükben valami ciszternát építeni, amibe beleteszik a benzint. A modern üzemanyagok nem bírják jól a hosszú távú tárolást, megpimpósodik a benzin

– magyarázta Bazsó Gábor autós szakújságíró, a TotalCar főmunkatársa. Szerinte első körben arra kellene odafigyelni, hogy mivel csökkenthetnénk a jelenlegi fogyasztásunkat, ha már mindenképpen autóval kell mennünk valahova. Az embereknek rá kell eszmélniük, hogy az üres tetőboxok, tetőcsomagtartók és a lapos gumiabroncsok a jelenlegi helyzetben – ahogy ő fogalmaz – az őrületes luxus kategóriájába esnek. Mindemellett érdemes arra is nagy hangsúlyt fektetni, hogy amikor csak tehetjük, tankoljunk, ne csak akkor, amikor már bevillant az üzemanyagszint-jelző lámpa.

Ugyanakkor a legésszerűbb megoldás az, ha csökkentjük az autóhasználatot – még ha sokak számára drasztikusnak tűnik is. Az újságíró szerint tökéletes alternatíva lehet a városokban az elektromos roller és bicikli. Ha mégsem érezzük magunkban az erőt a sétára vagy a kerékpározásra, és mindenképpen szükséges autóba ülnünk, akkor alternatív megoldás lehet az elektromos autó, amelyek ára a nagy érdeklődés, az infláció és gazdasági helyzet hatására megemelkedett. Kroneraff István szerint az elmúlt évekhez képest mostanra teljesen átrendeződött a használtautó-piac:

Az elmúlt 10 évben a nagy köbcentis, benzines autót, hobbiautót vitték az emberek, nem estek kétségbe, ha ilyennel kellett járni. Most ezek iránt megcsappant a kereslet. Inkább a kis fogyasztású, az elektromos autó, a hibrid autó autókat keresik, illetve a dízelek körüli hiszti elkezdett alábbhagyni

-emelte ki.Átmeneti megoldás lehet még, ha az autónkat átalakíttatjuk LPG gáz üzeművé, de Bazsó szerint hosszú távon nem érdemes ebben gondolkodni. A rendszer az orosz-ukrán háború kirobbanása óta felborult, és az ebből következő bizonytalanság az egekbe tornázta az árakat. Ha ez az állapot sokáig fennmarad, akkor merőben megváltozhatnak az autózási szokások.