Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rossz hírt kaptak az oltakozni vágyók: nem gyártják tovább az egyik koronavírus elleni vakcinát


A dél-afrikai Aspen gyógyszeripari vállalat megrendelések hiányában augusztus végétől leállítja a koronavírus elleni vakcinák gyártását – írja a hazipatika.

Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Az Aspen jelenleg a Johnson&Johnson (J&J) megbízásából gyárt koronavírus elleni vakcinákat. Márciusban a dél-afrikai cég megállapodást írt alá a J&J vakcinájának saját márkanév alatti gyártásáról és forgalmazásáról. Sokan komoly áttörést vártak az egyezségtől az akadozó nyugati vakcinaszállításoktól sújtott kontinensen. Az Afrika Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Africa CDC) adatai szerint a felnőtt lakosság mindössze ötödét oltották be teljeskörűen.

Ugyanakkor az oltóanyag iránti kereslet elmaradt a várakozásoktól. Az Aspen cég Aspenovax néven forgalmazott vakcinája iránt nem volt érdeklődés, és a cég augusztus utánra már nem kapott megrendelést. „A helyzet az, hogy nem tudjuk, kapunk-e további megrendeléseket a J&J-től. Ugyanakkor befejezzük a termelést abból, ami van” – árulta el Stavros Nicolaou, a cég egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy új megrendelések hiányában le kell állítaniuk az évi 450 millió dózis előállítására alkalmas gyártókapacitásukat.

Nicolaou bízik abban, hogy szeptemberre kapnak valamilyen jelzést a J&J-től esetleges további megrendelésekről, de a gyártósorokat kénytelenek lesznek érzéstelenítők előállítására átállítani. „Afrika elveszíti a koronavírus elleni vakcinák gyártásának lényegében egyetlen lehetőségét a kontinensen” – hívta fel a figyelmet Nicolaou.