Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Pusztításnak látszik, pedig ez életmegóvás – válaszok a Vásárosnaményban most kivágott fák ügyében


Pusztításnak látszik, pedig ez életmegóvás - kérdések és válaszok a Vásárosnaményban most kivágott fák ügyében

Vásárosnamény – Elkezdődtek a Bereg szívének tavaszi városszépítő munkálatai, ezzel párhuzamosan a közterületein található idős fák gallyazási és fakivágási munkálata isi, majd ezen kivágott fák helyének újrafásítására – tájékoztatta szerkesztőségünket Filep Sándor városvezető.

A Városi Kertészet munkatársainak egész éves áldozatos munkája már most beérett, hiszen közel ezer tulipán díszíti a város parkjait és annak belvárosát. A fák egy város ékességei, de néha mégis ki kell őket vágni, hiszen a különféle betegségek, illetve az idő vasfoga nem kegyelmez a természetben sem. Vásárosnamény több pontján ezért, az utak mentén fakivágásokra és frissítő metszésekre is sor került. Gál Zoltán csoportvezető és Kiss András szaktanácsadó irányítása mellett, így a  törés- és életveszélyesek fák kerültek eltávolításra. Több lakossági bejelentést is figyelembe véve, több helyszínen fák koronái is balesetmentesítve lettek, melyek sok nagyméretű és száraz ágat is tartalmaztak, ezek folyamatosan hullottak, balesetveszélyt jelentve az alattuk közlekedőkre. A tervezett baleset és életveszélyes fák eltávolításának egyik helyszíne a Vásárosnamény Köztemető előtti zöldövezet volt, ahol a szakértői vélemény hathatós figyelembevételét követően, a bajárat mind két oldalán eltávolításra kerültek a beteg és odvasodó fák – mondta a polgármester. A temető ezen részén a kivágott fák pótlása is megtörténik a közeljövőben, melyet egy tervezett térkövezet parkoló övezet is kiépítésre kerül. Megköszönte továbbá azon városlakók, szakszerű észrevételeit, hozzászólásit melyekkel elősegítek a városvezetés munkáját. Végezetül a lakosság türelmét és megértését kérte a munkálatok idejére, hiszen a városban zajló faápolási feladatok elvégzése feltétlenül szükséges, a munkavégzés a lakosság részéről bizonyos kellemetlenségekkel jár, mint az utca szakaszos lezárása, a munkaterületen a parkolási lehetőség korlátozása illetve munkaidőben káros zajhatások elviselése, de céljuk a megmaradó fák további életfeltételeinek a biztosítása – zárta gondolatait Filep Sándor.

Szerkesztőségünk a munkálatok szakszerűségét felügyelő szakembert, Kiss András szaktanácsadót is megkérdezte. Aki elmondta, hogy már tavaly megtörtént a város köztereit övező fák egészségi állapotfelmérése és vizsgálata. A felmérés pontos képet adott az egyes fák egészségi állapotáról és azokról a szükséges beavatkozásokról, melyeket a fák védelme érdekében feltétlenül el kellett végezni az idén. A vásárosnaményi Temető bejáratánál található fasor állományának állapotáról is beszélt. Az általa kibocsátott szakértői véleményére hivatkozva elmondta, hogy a 4204/3 helyrajzi számú fekvő, önkormányzati ingatlan bejáratánál található Mezei juhar, Korai Juhar valamint Ezüst Juhar fákból álló fasor területét bejárta. Az itt tapasztalt állapotok után megállapította, hogy az ott található fák törzsének, lombkoronáinak egészségi állapota, annak életkora, illetve a baleset veszély elhárítása miatt szükségessé vált a fa egyedek kitermelésre. Továbbá fokozottan indokolttá tette azonnali eltávolításukat, a bennük megtelepesedett rovarkárosítók, mint a cincér, szú és különféle rovar félék. E mellett a szakember gyökérrontó tapló gomba károsító  nyomait is felfedezte, melyek szintén károkat okozva, tovább gyengítve a fák kondícióját.. Szakértői véleményének kibocsátását követően, az általa kivágásra indokolt fák mennyisége 37 darabra volt tehető. A két darab Mezei Juhart, tizenkilenc darab korai juhart, illetve a tizenhat darab ezüst juhart felügyelete mellett, a térség erre szakosodott vállalkozóival közösen kerültek szakszerű eltávolításra. A fák kitermelése és a terep rendezési feladatok végrehajtása után a területet a talaj fajtájának megfelelő valamint jó állóképességű Magyar Kőris, Vörös Tölgy, Kislevelű Hárs, Nagylevelű Hárs facsemetékkel javasolta beültetni és pótolni a területet- zárta gondolatait az erdészeti szaktekintély.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük