Közzétette - Kategória - Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Munkahelyteremtés a Beregben: a térség munkahely-teremtésének lehetőségeiről tanácskoztak Vásárosnaményban


vasarosnemny foglalkoztatasi paktum

Vásárosnamény – A ,,Vásárosnamény és Térsége Foglalkoztatási Paktum legfontosabb célja, a térség gazdasági és foglalkoztatási folyamatok pozitív irányú befolyásolása a helyi szereplők segítségével. Ennek érdekében a konzorcium vezetői igyekeznek bevonni a térség gazdasági szereplőit, a munkáltatói versenyszféra résztvevőit, a foglalkoztatásban érdekelt szervezetek, intézmények összehangolt együttműködését megvalósítani. A Bereg gazdaságának szempontjából kiemelten fontos a foglalkoztatás bővítése, így ezen együttműködéssel segítjük a vállalatok és munkavállalók alkalmazkodását a foglalkoztatáspolitikai, gazdasági és munkaerőpiaci változásokhoz, mely hatékonyságának növeléséhez ismét partnerségi találkozót tartottak a Bereg szívében. A Városháza dísztermében megrendezett partnerségi találkozón, a térség vállalkozói és polgármesterei gyűltek össze, hogy hatékonyabb együttműködés keretein belül növeljék a térség foglalkoztatási rátáját. A rendezvény a konzorcium vezetője, Filep Sándor nyitotta meg, aki a paktumfontosságát és azon törekvéseket emelte ki, mellyel már szemmel látható a projekt által előidézett változás.

A városvezető szavait követően Dr. Nagy Ervin Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztályának vezetője köszöntötte a népes számban egybegyűlteket. A főosztályvezető egyebek mellett kitért arra, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a megye egészére kiterjedő célokkal és tevékenységekkel működik. Konzorciumi partnerként széles körű megyei partnerséghálózatot alakítottak ki azzal a céllal, hogy azonosításra kerüljenek a megye foglalkoztatási szempontból eredő problémái és mozgósításra kerüljön minden rendelkezésre álló erőforrás, kialakítva egy integrált közös intézkedési stratégiát. Továbbá kifejtette azt is, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 5.1.1-15. Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések keretében megvalósuló „Foglalkoztatási együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projekt a megyében 2,593 milliárd Forint megítélt támogatási összeggel lehetőséget teremt a Paktumszervezet által meghatározott célok, feladatok elvégzésére, a megyében a jelen környezeti feltételekhez, a gazdasági szereplők igényeihez igazodó, fenntarthatóbb és támogathatóbb foglalkoztatáspolitika megvalósítására. Végezetól elmondta, hogy ezen célok elérése érdekében a megye több paktumirodájával közösen, olyan képzési és foglalkoztatási programok megvalósítása van folyamatban, melyek már jól érezhetően elősegítették a munkaerő-piac bővítéséhez, a célcsoportok képzéséhez, elhelyezkedéséhez és a szereplők együttműködésének erősítéséhez szükséges feltételeket. A fejlesztés hozzájárul a megyei és települési stratégiai célok eléréséhez, a gazdaság fejlődéséhez szükséges szakemberállomány biztosításhoz, és ezzel párhuzamosan a hátrányos helyzetű munkavállalók aktivizálásához.

A főosztályvezető szavai után újra Filep Sándor polgármester, a Vásárosnamény Város Önkormányzat Irányító Csoportjának elnöke vette át a szót.  Az elnök az Irányító Csoport 2018. évi munkájáról tartott tájékoztatót. Beszámolójában kitért az Irányító csoport üléseire, és az általuk teljesített eredményekre. Ebben megtudhattuk, hogy a projekt sikerességét jól mutatja, hogy 38 fő foglalkoztatását vállalták, melyből a bevont álláskeresők száma év végéig 54 fő lett, így közel megduplázták a vállalt előirányzatot. Emellett kitért arra is, hogy képzésben 1 fő vett részt, 30 fő pedig foglalkoztatásra került, munkatanácsadásra pedig 30 fő került bevonásra, míg egyénileg 23 fő vett ezen részt. Befejezésül elmondta, hogy az előirányzott 2021. 09.30-ig tartó projekt már most sikeres mondható, hiszen a foglalkoztatási paktum keretében álláshoz jutók száma az előírt 65 főből, már most 30 főre tehető.

A rendezvény zárásaként számos kérdés és és felvetés elhangzott, melyre a jelenlévő szakemberek készséggel igyekeztek, kielégítő választ adni. A rendezvény állófogadással és közös beszélgetéssel zárult, melyet követően az Irányító Csoportjának elnöke, Filep Sándor foglalta össze az elhangzottakat:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük