Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Pénteken újra változhat az életünk, és nyakunkon az újabb lazítás


A kormány múlt heti döntése értelmében 3,5 millió oltott elérése után kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Azonban nincs megállás, újabb nehéz döntések várnak a kormányra a héten.

Az elmúlt hetek adataiból az mfor.hu azt szűrte le, hogy a húsvét előtt felpörgetett tempó múlt héten jócskán lelassult, ami magával hozza azt, hogy nem fog összejönni a triplázás. Vagyis a jelek szerint nem sikerül harmadik alkalommal is egy hét leforgása alatt félmillió oltást beadni. Mutatjuk, hogy alakultak a hétnapos napi átlagok:

  • március 22-28. között átlag napi 47 ezer oltást adtak be,
  • március 29. és április 4. között átlag napi 63 ezret,
  • április 5-11. között napi 76 ezret,
  • április 12-19. között, vagyis a múlt héten napi 54 399-et.

Igaz, a mostani alacsony átlagban nagyon nagy szerepet játszik az a tény, hogy vasárnap szinte rekord alacsony számú, 14,4 ezer oltást sikerült beadni.

Ha az elmúlt egy hét tempója folytatódik ezen a héten is, akkor a lap becslése szerint csütörtökön-pénteken érhető el a következő mérföldkőnek tekintett 3,5 millió oltotti szám. Számszakilag ugyan pénteken érhetjük el ezt, ám az elmúlt hetekben megfigyelhető volt, hogy a mérföldkőhöz közelítve néhány ezer oltást nem csúsztattak át már másnapra annak érdekében, hogy mielőbb elérjük a kívánt számot. Hasonlóra számítanak most is, amit alátámaszt az a tény is, hogy ha a rendkívül alacsony vasárnapi oltásmennyiséget kivesszük az egyenletből és hatnapos átlaggal számolunk, vagyis napi 61 ezerrel, akkor csütörtökön, tehát április 23-án lehet kipipálni a 3,5 millió oltottat. 

Ezt követően a gazdaság újraindításának újabb, minden eddiginél látványosabb szakasza jön el – legalábbis Orbán Viktor jellemzése szerint. Vagyis

pénteken nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

A mérföldkő elérése azonban azt is jelenti, hogy a kormány újabb nehéz döntések meghozatalára kényszerül. Nevezetesen döntenie kell arról, milyen lazítások jöjjenek a 4 millió oltott elérése esetén, amikor már a tervek szerint a védettségi igazolványoknak is jelentős szerepe lesz.

/piacesprofit.hu/