Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Óvatosan bográcsozzunk! Fontos dologra figyelmeztetnek a szakemberek


Óvatosságra inti a bográcsozókat a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának szakembere, hogy a hétvégi kerti parti ne az ügyeleten végződjön.

A nyár a tábortüzek és szabadtéri tűzrakások időszaka. Látszik is a Bőrgyógyászati Klinika Égési Osztályának betegfogalmán, hogy egyre többen bográcsoznak, grilleznek és sütnek szalonnát kint a szabadban. A jó idő beköszönte óta hetente átlagosan három olyan beteg is érkezik a klinikára, aki tűzgyújtás közben sérült meg. Juhász István egyetemi tanár arra figyelmeztet, hogy a már égő tűzre ne öntsenek gyúlékony anyagot, mert nagyon veszélyes, ha ez fellobban. Ha pedig még a tűzgyújtás előtt locsolják be a fát az égést könnyítő folyadékkal, minél gyorsabban gyújtsák meg, mert amíg a gyufa előkerül, a folyadék addig is párolog, a környezetet gyúlékony gőzzel telíti, és robbanásszerűen gyulladhat be. A szakember azt tanácsolja, ha már bekövetkezett a baj, hideg, tiszta vízzel hűtsék le a megégett bőrfelületet, vagy használjanak patikákban kapható hűtő- vagy sebkezelő gélt.

Kerüljék a népi gyógymódokat, miszerint tojással, tejföllel kenik be a sebet.

Ha a sérült bőrfelület öt tenyérnél nagyobb, mindenképp orvosi ellátás válik szükségessé, mint ahogyan a kis kiterjedésű, de mély égések esetén is – mondja a professzor.

(Debreceni Egyetem/www.webbeteg.hu/