Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kiderült! Átlagosan 21 ezer forintot spórolhatnak a magyarok a benzinárstoppal


A megtakarítás nagyságát a gépkocsihasználat gyakorisága alapján számolták ki.Júniusban átlagosan 21 ezer forintot takaríthatnak meg a magyar háztartások a július 1-ig meghosszabbított benzinárstoppal – közölte a Századvég az MTI-vel.

Fotó: MTI

A megtakarítás nagyságát a gépkocsihasználat gyakorisága alapján számolták ki, tehát minél többet autózik valaki, annál többet spórol. Hangsúlyozták, hogy az átlagosnál több autózás nem csupán a tehetősebbekre jellemző, és nem feltétlenül kényelmi szempontok indokolják, sokan ugyanis csak így tudnak naponta munkába járni.

Az összes közlekedő 40 százaléka tekinthető átlagos gépkocsihasználónak, náluk havi szinten 13 ezer forint megtakarítást eredményez a benzinárstop. A havonta egyszer tankoló alkalmi autósok 4800 forintot takaríthatnak meg, de ők csak 20 százalékot tesznek ki, míg a gyakori és intenzív gépkocsihasználók aránya ugyancsak 20-20 százalék. A legnagyobb üzemanyag-fogyasztók havonta körülbelül 50 ezer forintot köszönhetnek az intézkedésnek. A 21 ezer forintos átlag 76 literes felhasználásra jön ki – tették hozzá.

A kormány 2021 novemberében literenként 480 forinton rögzítette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát. A világpiaci árak érvényesülésével 768 forint lenne a benzin, és 751 forint a gázolaj. Magyarországon 2,4 millió háztartás használ autót, az árak korlátozása tehát körülbelül 5,5 millió embert érinthet – olvasható a közleményben.