Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Örülhetnek a pecások: mostantól kezdve ezeket a halakat is ki lehet fogni Magyarországon


Május 31-én (szerdán) éjfélkor véget ér a pontyra és hat másik halfajra kivetett tilalom. A compó, a kősüllő és a harcsa viszont továbbra is védelmet élvez.

Véget ért a ponty fajlagos tilalmi ideje, amely május 2-től 31-ig tartott. Ezenkívül további hat halfaj ( garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg, márna, paduc  domolykó) is felszabadult a korlátozás alól a Pecaverzum szerint.

VAGYIS EZEKET A FAJOKAT MOST MÁR KI LEHET FOGNI A SZABÁLYOK ADTA KERETEK KÖZÖTT – HÁROM MÁSIK FAJ AZONBAN TOVÁBBRA IS VÉDETT MARADT.

A compó és a harcsa június 15. után szabadul a korlátozás alól, míg a kősüllő egészen június végéig tilalom alatt áll.

A Pecaverzum emlékeztetett arra, hogy a harcsahorgászok számára az idei évben jelent meg egy fontos változás. Egészen a tavalyi évig az a szabály volt érvényben, hogy tilalmi időszakban a legalább 100 centiméteres példányok megtarthatók. Ezt azonban eltörölték, és 2023-tól a tilalmi időszakban is teljes védelmet élvez a harcsa, minden egyedet vissza kell engedni.

Mint ismeretes, a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM-rendeletben foglaltak szerint ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük