Közzétette - Kategória - Tudta-e? Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

Olyan mérgező, mint Csernobil, mégis 20 ezren lakják


A legsúlyosabb nukleáris katasztrófának a csernobili, illetve a fukusimai tragédiát tartja a közvélemény, pedig számos olyan hely van még világszerte, ahol a sugárfertőzöttség hosszú távon borzalmas állapotokat okozott.Az egyik legdurvább, az oroszok által sokáig titkolt kistimi atomkatasztrófáról korábbi cikkünkben olvashatsz, ám nem csupán itt mérhető máig a határértéket sokszorosan meghaladó sugárfertőzöttség.A Kirgizisztán területén található, egykori szovjet bányászváros, Mailuu-Suu szennyezettsége ma is rendkívül veszélyes, noha itt nem egy atomerőmű meghibásodása vezetett a radioaktív sugárzás elterjedéséhez.Mailuu-Suu sugárfertőzéseMailuu-Suu ma nem egy átlagos 20 ezer fős hegyi város. A szovjet éra alatt ugyanis a település különösen fontos ipari szerepet kapott: szomszédságában jelentős mennyiségű uránércet bányásztak. A Szovjetunió ennek hatására a zárt városok listájára is felvette.

A titkosított helyre kívülállók engedély nélkül nem is léphettek be, az ott dolgozók viszont állítólag magas fizetést kaptak a veszélyes munkák elvégzéséért cserébe, a biztonság viszont nem számított prioritásnak.

Az ipari méretű uránbányászat 1946-tól 1968-ig tartott Mailuu-Suu városában, ahol ez idő alatt ráadásul európai és kínai uránércet is feldolgoztak, és mintegy 10 ezer tonna radioaktív uránt állítottak elő, amely a Szovjetunió atomfegyvereihez és atomerőműveihez is elengedhetetlen volt.

Amikor azonban a bányászat megszűnt, területén mintegy 1,96 millió – egyes becslések szerint 3 millió – köbméter radioaktív bányászati hulladék maradt a zagyaknákban és lerakókban. A helytelenül tárolt veszélyes hulladék állandó, hosszú távú sugárfertőzést okozott, mely rendkívül negatív hatással bírt és bír ma is az egészségre nézve.

A várost ma is 20 ezer fő lakja, noha szinte minden család érintett a rákos megbetegedések okozta halálesetekben, az immunrendszeri elégtelenségben és a fejlődési rendellenességekben, valójában kevesen vannak tisztában az állandó láthatatlan fenyegetéssel. A beszámolók alapján rengeteg rákbeteg és leukémiás van ma is a helyszínen, köztük rengeteg gyerek is.

A Mailuu-Suu folyó vizébe kerülő kadmium és egyéb nehézfémek miatt jelentősen megnőtt például a méhrák kockázata, mégsem veszik elég komolyan az egészségügyi katasztrófát, egyes források szerint még az orvosok körében is elterjedt az az abszurd nézet, mely a túl kevés szexuális együttlétet okolja a megbetegedésért. Mások a világszinten növekvő tendenciával magyarázzák a kirgiz város kiugró adatait is.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szennyezés a folyóvízbe és a mezőgazdasági területek földjébe is beleszivárog a Fergana-völgyben, ami szerte a régióban, sőt, Üzbegisztánban is környezeti és egészségügyi katasztrófát okoz.

A dél-kirgiz Mailuu-Suu városát jelenleg is a világ egyik legszennyezettebb helyeként tartják számon, ám a radioaktív hulladék lerakóinak kezelése és az egészségügyi kockázatok csökkentése ma is kevés figyelmet kap, a termelési célokra összpontosítanak inkább a környezetvédelmi és biztonsági intézkedések helyett. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi jelentésében is hangsúlyosan figyelmeztetett arra, hogy sürgős beavatkozásra lenne szükség a területen, félretéve a közép-ázsiai országok közötti politikai feszültséget és vitákat.

A mai napig nagyon magas a radioaktív sugárzás ezekben a régiókban, és folyamatos az egészségügyi vészhelyzet a környékükön.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük