Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

OECD: Magyarországon a legjobb nyugdíjba menni Európa-szerte


A nyugdíjba vonulás minden országban jövedelemcsökkenést hoz. Ám a legkisebb életszínvonal-visszaesést egész Európában a magyar dolgozók szenvedik el – írja a növekedes.hu

Fotó: Facebook

Az, hogy aktív munkával magasabb életszínvonalat lehet elérni, mint nyugdíjasként, nem meglepő.

A gazdaság bevételeit ugyanis az aktuálisan dolgozó állampolgárok állítják elő. Logikus tehát, hogy a megtermelt jövedelemből is ők részesedjenek elsőként. Emellett az sem lenne szerencsés, ha a gazdasági motiváció a korai nyugdíj irányába hatna, azaz hogyha visszavonulva több bevétele lenne valakinek, mint napi 8+ órát dolgozva.

A jövedelmek csökkenésének mértéke azonban nem lényegtelen.

A havi pénzbevételek jelentős visszaesése komoly társadalmi és szociális problémákat okozhat. Emellett nem is tekinthető méltányosnak az, hogy egy hosszú, munkával töltött élet után az állampolgároknak nyomorognia kelljen nyugdíjas évei alatt. A közgazdaságtan a nyugdíjba vonulással járó életszínvonal-változás számszerűsítésére dolgozta ki a nettó nyugdíj-helyettesítési ráta mutatót. Ez az arányszám azt mutatja meg, hogyan viszonyul átlagosan a kezdő nyugdíj értéke az utolsó munkában töltött időszak keresetéhez. Az indikátor a fentiek alapján természetesen mindenhol 100 százalék alatti értéket vesz fel. Azonban nem mindegy, hogy ez a mérőszám 30 százalék, vagy 90 százalék környékén van. Első esetben a munkától visszavonulók életkörülményei drámai mértékben romlanak, míg a második esetben csak kis mértékben.

Még a második helyezett Portugália esetében is csupán 90,3 százalékos a vizsgált arány. Azaz míg a magyar nyugdíjba-vonulók életszínvonala csak 6 százalékot esik, addig az ezüstérmes portugálok esetében is közel dupla ekkora, majdnem 10 százalékos a csökkenés mértéke.

A lista következő helyezettjei mind fejlett nyugat-európai országok. Hollandiában 89,2 százalékon, Luxemburgban 88,7 százalékon, Ausztriában 87,1 százalékon, Dániában pedig 84 százalékon áll az arányszám értéke.

A többi V4-es állam sokkal rosszabbul teljesít hazánknál.

Szlovákiában a munkajövedelmük 69,4 százalékát kapják csak a friss nyugdíjasok, Csehországban 65,2 százalék ugyanez az arány, azaz ezen államokban közel harmadával csökken az életminőség a munkásévek végével. Lengyelországban még ennél is siralmasabb a helyzet, a 36,5 százalékos mutató azt jelenti, hogy az aktív évek végével a lengyelek jövedelme harmadára esik.

A lista végén található két balti állam esetében egyenesen katasztrofális a helyzet. Észtországban az első nyugdíj csupán 33,8 százaléka az aktív jövedelemnek, míg Litvánia esetében még ennél is kevesebbel, a munkabérük mindössze 30,7 százalékával kell beérniük a nyugdíjasoknak.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy egész Európában Magyarország becsüli meg leginkább a nyugdíjasait.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük