Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nincs megállás: nagy drágulás jön a palackozott ásványvíznél


Nincs vége az áremelkedésnek, többe kerülnek az előállítási költségek a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség elnöke szerint.

Az elmúlt időszakban igen megemelkedtek a gyártás, a szállítás és a termék-előállítás egyéb költségei, melyek az ásványvízgyártást jelentősen befolyásolják. Az energiaárak emelkedése miatt drasztikusan felment a műanyag ára is, valamint a PET-palack, a csavarzár, és a címkék költsége, és nem utolsó sorban a munkabéreké. Mindez azt jelenti, hogy szinte minden többe kerül, ami a gyártási és a szállítási folyamatot érinti – mondta Miklósvári Géza, a szövetség elnöke.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség a versenyjog miatt nem foglalkozhat árösszehasonlítással és elemzéssel, de az elnök hangsúlyozta, hogy folyamatosan tapasztalják és látják a költségnövekedést. Szerinte a cégek, ameddig lehetett, kitartottak, és csak a “legszükségesebb és elkerülhetetlen” költségeket építették be az áraikba. A két meghatározó tényező az energiaár és a műanyagár növekedése volt, ahol a különböző tényezőknél 10 és 50 százalék közötti emelkedést tapasztaltak.

Az elemzők szerint még nem látszik, hogy az energiaárak és az alapanyagárak mikor platóznak.

“Sajnos nem látni a végét. Egyben egészen biztosan tudom mondani, hogy

a cégek a saját érdekükben csak a legszükségesebb esetekben építenek be plusz költséget az árakba.”

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy ő maga is érzi, hogy amíg költségnövekedés nem áll meg, addig sajnos számítani kell arra, hogy előbb-utóbb újabb áremelések lesznek a piacon is.