Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Rossz hírt közöltek: Az új omikron variáns közel 20 százalékkal fertőzőképesebb, mint elődei


Úgy tűnik, egykönnyen nem szabadulunk meg a koronavírustól: a legfrissebb adatok szerint útjára indult egy a korábbiaknál is fertőzőképesebb variáns.

Egy orosz szakértő szerint a BA.2.75 névre keresztelt, újonnan felfedezett omikron variáns mintegy 16 százalékkal fertőzőképesebb, mint elődei, ám annyi pozitívumot megosztott az új variáns kapcsán, hogy tünetei jóval enyhébbek.

Jevgenyij Timakov, Oroszország egyik legismertebb járványügyi szakértője közölte, hogy az újonnan megjelent variáns lehet az omikron “következő generációja”, mivel kutatások szerint mintegy 16 százalékkal fertőzőbb, mint elődei. Az orosz állami TASS hírügynökség azt írja, a szakértő kijelentette, nagy valószínűséggel nem okoz komolyabb tüneteket, mint az eredeti vírus, vagy mint az omikron, éppen ezért nem kell aggódni a fertőzés miatt, azonban kiemelte, jelentősen fertőzőképesebb, mint elődei.

Véleménye szerint a maszkviselés sem jelent megoldást az új variáns ellen, ugyanis hihetetlenül gyorsan fertőz, így a hagyományos védekezési módszerek nem hatékonyak. Az új omikron variáns már Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában, Indiában, Kanadában, Hollandiában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Japánban is megjelent.