Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Óriási baj az orosz gázzal: megtörténik az, amitől egész Európa rettegett


Az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének vis majort jelentett – adta hírül a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva. Kiemelték: a levelet június 14-én keltezték, amiben az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta az egyik nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy nem tudja teljesíteni a szállítási kötelezettségeit, mégpedig rajta kívül álló rendkívüli körülmények miatt.

A szállítási szerződésekben rögzített vis major intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. Mint ismert, a vis major egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében – írja a 24.hu.

A levél egyes források szerint az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik, amelyen keresztül Németországba és azon túlra érkezik az orosz gáz. A Gazprom egyelőre nem kommentálta a Reuters értesüléseit. Egyébként az Északi Áramlat-1 gázvezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások, de ezt előre bejelentették, hiszen karbantartási munkákat végeznek a vezetékeken. A leállás a tervek szerint még három napig, vagyis július 21-ig tart.