Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Nem lesz elvárás az érettségi sem – Újabb részletek derültek ki az új határvadászok egységről


Határvadászatot hoz létre a kormány a Belügyminisztérium keretein belül – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a Kormányinfón. Gyors kiképzésre lesz lehetőség a határvadászoknál, a tisztek, a vezetők pedig ma is szolgálatot teljesítő rendőrök lesznek. A bérezésük ügyében végleges döntés nem született, figyelembe kell venni azt, hogy a rendőröknél elvárás az érettségi, a határvadászoknál pedig nem lesz.

Képünk illusztráció Fotó: MTI

Gulyás Gergely elmondta, mintegy négyezer fős lesz a határvadász egység a rendőrségen belül, először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca. A határvédelmet a rendőrökkel együttműködve a határvadászok fogják ellátni – ismertette, megjegyezve: ez tehermentesíti a katonaságot és többen fogják védeni a magyar határt.

Hozzátette: a költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják majd.

Gulyás Gergely értékelése szerint az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt az erőszakos határsértések száma, hanem azok sokkal brutálisabbak és agresszívabbak lettek. Elmondta,

a határ szerb oldalán fegyveres konfliktus robbant ki, amelynek halálos áldozatai is voltak, emellett a migránsok több esetben fegyverrel kísérelték meg az átjutást a magyar határkerítésen.

Míg a déli határnál Magyarország növekvő migrációs hatásnak van kitéve, addig a keleti határnál, a szomszédos országban háború zajlik, ezért katonákra, mozgósításra szükség van – összegzett.