Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jön a szigorítás: Leállhat a Facebook és az Instagram egész Európában


A Facebook és az Instagram idén nyáron leállhat egész Európában, mert Írország adatvédelmi szabályozó hatósága szigorította a cégek Egyesült Államokba irányuló adatforgalmának leállítására vonatkozó szabályzatát.

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta európai kollégáit, hogy megakadályozza a Facebook-tulajdonos Meta számára, hogy az Európából származó felhasználói adatokat az Egyesült Államokba továbbítsa. Az ír szabályozó hatóság határozattervezete a Meta és az európai adatvédelmi aktivisták között évek óta tartó heves bírósági csatározásainak végére tehet egy nagyon hangsúlyos pontot – írja az index.

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG 2020-BAN MEGSEMMISÍTETTE AZ EU ÉS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KÖZÖTTI ADATÁRAMLÁSI PAJZSNAK NEVEZETT ADATVÉDELMI PAKTUMOT AZ AMERIKAI MEGFIGYELÉSI GYAKORLATOKKAL KAPCSOLATOS FÉLELMEK MIATT.

Döntésében megnehezítette európai felhasználók személyes adatainak a Meta és számos más amerikai cég által az Egyesült Államokba történő továbbításához használt jogi eszköz, az úgynevezett szabványos szerződési záradékok (SCC) használatát is. Az e heti írországi döntés azt jelenti, hogy a Facebooknak is fel kell hagynia az SCC-kkel.

A META TÖBBSZÖR IS FENYEGETŐZÖTT MÁR AZZAL, HOGY EGY ILYEN DÖNTÉS ESETÉN A FACEBOOKOT ÉS AZ INSTAGRAMOT IS ELZÁRNÁ AZ EURÓPAI FELHASZNÁLÓK ELŐL.  

Az EU és az Egyesült Államok jelenleg is tárgyalásokat folytat egy új adattovábbítási szabályozásról, amely lehetővé tenné az olyan vállalatok számára, mint a Meta, hogy az ír végzéstől függetlenül továbbra is átküldhessék az adatokat az Atlanti-óceánon. A végleges megállapodásra viszont az év vége előtt valószínűleg nem kerül sor.