Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nem árt vigyázni! Az országba behurcolt, gyilkos kullancsok jelentek meg Magyarországon


A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) Kullancsfigyelő programja már négy éve zajlik lakossági bejelentések alapján, célja a hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancsok felkutatása és vizsgálata. A közleményük szerint a februárban beköszöntött tavaszias időjárás miatt idén már korábban is találkozhatunk őshonos és behurcolt kullancsfajokkal is.

Felidézték, az elmúlt három évben összesen 14 Hyalomma-egyedet sikerült begyűjteni az ország különböző pontjairól. Ezeknek a vérszívóknak a monitorozása különösen fontos, ugyanis képesek számos kórokozó, például a krími-kongói vérzéses láz vírusának terjesztésére, amely akár 30 százalékos halálozási aránnyal is járhat.

A halálos vírust okozó kullancsokat a délről érkező vándormadarak hurcolják be, és a klímaváltozás mmiatt egyre nagyobb valószínűséggel maradnak életben Magyarországon is – írja a Blikk nyomán az ATV.hu. 

Így lehet felismerni a halálos vírust hordozó kullancsokat

A Hyalommák több szempontból is különböznek az ismert hazai kullancsfajoktól. Egyes ismertetőjegyek segíthetnek azonban az azonosításukban: nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál, sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk, lábaik pedig látványosan csíkosak. Ezek a különbségek pedig szabad szemmel is láthatóak.

A HUN-REN ÖK szerint a 14 beérkezett Hyalomma vizsgálata jelenleg is zajlik, ám szerencsére a már említett krími-kongói vérzéses láz vírusa ez idáig egyik egyedben sem volt kimutatható. A beküldött kullancsokat döntő többségében nagy testű emlősökön találták, például lovon, szarvasmarhán, szamáron.

Ennek ellenére arra kérnek mindenkit, hogy a talált kullancspéldányokat alaposan figyeljék meg, és amennyiben úgy vélik, hogy Hyalomma-egyedet találtak, őrizzék meg jól záródó tégelyben, és jelezzék a kutatóknak. A bejelentés módjáról a program honlapján, a www.kullancsfigyelo.hu-n érhető el bővebb információ.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük