Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Módosítanák az anyakönyvi szóló törvény: így változhat számos utónév és keresztnév


Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium beadványt terjesztett elő az anyakönyvi eljárás törvényének módosításáról. Az újítások kiterjednek az utónevekre és keresztnevekre is, azonban az előterjesztés első pillantásra némi félreértést kelthetett.

Készítő: AGrigorjeva
|
Forrás: Getty Images/iStockphoto

Bizonyos fokig itthon még mindig divatban van az a gyakorlat, hogy több keresztnevet adnak a gyereknek. Régebben ez még inkább divatban volt, és gyakran nem is álltak meg kettőnél – a 24.hu cikke szerint előfordult olyan eset is, hogy mivel nem volt erre vonatkozó törvényi korlátozás, akár 15 nevet is beírtak az újszülöttnek.

Ez a gyakorlat érvényben lehetett egészen 1953-ig, amikor is megtiltották a kettőnél több keresztnév adását, ám még így is ezrek élhetnek itthon három vagy több keresztnévvel.

Ez a gyakorlatban többször is bonyodalmat okozott, különösen mióta bevezették az elektronikus anyakönyvi kivonatot (2014). A kettő vagy több keresztnevet viselőknek ugyanis írásban kellett nyilatkozniuk arról, melyik két nevet kívánják viselni, amennyiben ezt nem tették meg, akkor automatikusan az első kettő került bele – így sokan nem is érették, hogy amikor például valamilyen új személyi okmányt igényeltek, miért kaptak az eddigiektől eltérő adatokkal kitöltöttet.

Őri-Csiszár Éva anyakönyvvezető a Nemzeti Köszszolgálati honlapján részletezte a mostani változtatások indoklását. Ahogy írta, mivel az utónevek számának korlátozására vonatkozó szabályozás az 1950-es években lépett életbe, az ezen időpont előtt születettek esetében az aktuális anyakönyvi eseményekkor – leggyakrabban haláleset anyakönyvezésekor – derül fény arra, hogy több utónévvel rendelkeznek, ami gyakran éri meglepetésként a hozzátartozókat.

Ez most a tárca rendezné, a saját megfogalmazásukban:

„elhalt magyar állampolgár esetén, amennyiben a születési anyakönyvi bejegyzése vagy a házassági anyakönyvi bejegyzése, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai a születési név tekintetében eltérnek, az elektronikus anyakönyvbe történő bejegyzés során úgy kell eljárni, mintha számára korábban névváltoztatást engedélyeztek volna.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük