Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Narancs riasztást adtak ki a szélvihar miatt, a vasúti menetrend is borul


Délelőttre az előrejelzések szerint már gyengülhet a szél, de a reggel még az egész országban érvényben van a riasztás.

Riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a nagy szél miatt az ország teljes területére. A Dunántúl északi részén, valamint Pest megyében és Bács-Kiskun északi részein másodfokú, a többi helyen elsőfokú riasztás van érvényben. Az egész napra szóló, néhol másod-, néhol elsőfokú figyelmeztetés is érvényben van.

© Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap késő estétől észak felől egyre többfelé viharossá (60-85 km/h) fokozódott az északnyugatira forduló szél, egy átvonuló markáns hidegfront hatására. A front környezetében síkvidéken az éjféli, hajnali órákban 90 km/h feletti széllökés előfordulhat, az ország északi felében a hegyvidéki területeken 100 km/h feletti széllökések kialakulhatnak. Hétfő délelőtt fokozatosan 60 km/h alá gyengül a szél – írta az OMSZ.

A szél a vasúti menetrendet is átírja: a MÁV arról tájékoztatott, hogy a Budapest-Hatvan és a Budapest-Nagykáta vonalon 80 km/órás sebesség-korlátozással közlekednek a vonatok a viharos erejű széllökések miatt. A menetidő a két elővárosi vonalon meghosszabbodhat. Hatvan és Tura között pedig egy tehervonat áramszedője és a vezeték tartószerkezete megrongálódott, a vonatok egy vágányon közlekednek.