Közzétette - Kategória - Életmód és Egészség tippek

Napozási tanácsok az UV indexnek megfelelően


Részletes tanácsok a helyes napozásra, az UV index értékeinek megfelelően – A javallatokat az ÁNTSZ weboldala publikálta. UV index 0-2,9 Gyenge sugárzás: A sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket.

Napozás: 60 percnél kevesebb javasolt, érzékenyebb bõrűeknek és kisgyerekeknek ennél kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Ajánlások: Viseljen napszemüveget a verőfényes napokon. Télen a friss hó megkettőzi az UV sugárzás erősségét. Ha könnyen leég, ne járjon fedetlen bőrfelülettel és használjon napvédő krémet. Ügyeljen a következőkre: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat.

A síelők és a fürdőzők fokozottan gondoljanak erre. Hordjanak napszemüveget és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet! Azt a bőrfelületet fokozottan védje, ami ki van téve a visszavert sugárzásnak pl. áll, orr alatti területek.

UV index 3-4,9: Mérsékelt sugárzás – alacsony veszélyességi szintet jelent Napozás: 30-45 perc javasolt, érzékenyebb bőrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Ajánlások: Szabadban tartózkodva ne hagyja fedetlenül bőrét, Hordjon UV-szűrös napszemüveget, Használjon napvédő krémet.

UV index 5-6,9: Erős sugárzás Az 5-6,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

Napozás: Kb. 20 perc, érzékenyebb bõrűeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Ajánlások: Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon napon 11-15 óra között, Fedetlen testrészeit védje fényvédő krémmel. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon. Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel.

UV index 7,0-7.9: Nagyon erős sugárzás A 7,0-7,9-es UV index a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent.

leégési idő 15-20 perc. Legalább 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon. Hordjon SZÉLES KARIMÁJÚ kalapot, védje szemét napszemüveggel! Napozás: 11 óra előtt és 15 óra után tartózkodjon a napon, maximum 20 percig.

Ajánlások: Feltétlenül szükséges védekezni a leégés ellen! Javasoljuk, hogy ilyenkor árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon 11 és 15 óra között. Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyõ, a fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása feltétlenül szükséges. Használjon legalább 15 faktoros napvédő krémet, kétóránként kenje újra bőrét! Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően, védje vállát, karját, lábát.

Ne feledje: A fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát! Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre a kenőcsből négyzetcentiméterenként. Esztétikai okokból ez azonban rendszerint nem történik meg. Így nagyon kevesen használják előírás szerint a fényvédőket, de abban a tudatban tartózkodnak a napon, hogy megtették a szükséges óvintézkedést.

Csökkenti a védelmet az is, hogy a fényvédő krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magukat újra. A téves biztonságérzés miatt a fényvédőt használók többet vannak kint a napon, kevésbé védekeznek máshogy is, mint akik már eleve kerülik a túlzott napozást, így számukra nagyobb a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázata. A fényvédelemmel kapcsolatban tehát ma már nem a fényvédő kenőcsök használata áll az első helyen, hanem a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés és csak ezután jönnek a fényvédők. A helyes magatartás tehát: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozni.

UV index 8,0 felett: Extrém sugárzás

A 8,0 feletti UV index nagyon nagy kockázatot jelent akkor, ha nem védekezünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy extrém UV sugárzás hazánkban ritkán fordul elő. Extrém sugárzásra kell felkészülni a tengerparton és magas hegyekben nyaralóknak!

Ajánlások: Legyen különösen elővigyázatos! A nem kellően védett bőr nagyon gyorsan, 10 perc alatt leég. 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, keresse az árnyékot, öltözzön fel, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget, használjon legalább 15-ös faktorú napvédő krémet, amit ujjnyi vastagon kenjen bőrére, kétóránként kenje újra bőrét. Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően.

(Forrás: www.antsz.hu)