Közzétette - Kategória - Egyéb

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs)


Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs) 1.jpgSomogy megye a pálosok egyik legsűrűbben lakott területe volt, a XIV. században nyolc kolostora volt a rendnek, nem egy közülük országos hírű. Napjainkban Nagytoldi-pusztán egy romos klasszicista kúria és régi majorsági épületek találhatóak, maga a kastély az egykori pálos kolostor helyén épült. A kúria épülete és az előterében álló szép régi fák rögtön szembe tünnek ha közúton közelítjük meg a települést.

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs) 3.jpgBudát 1541-ben elfoglalja a török. Ezután megyénket is gyakrabban érik az oszmán rabló hadjáratok. 1542 nyarán a toldi rendházat is felperzselik. A martalócok elvonulása után azonnal nekiláttak az épületek lakhatóvá tételéhez. Úgy látszik, a károk nem voltak nagyok, ugyanis a dúlás után pár héttel Péter bajcsi vikárius jelzi, hogy a Toldi kolostorba költözik. Nyugalma azonban már nem lesz ennek a vidéknek. 1550 körül Koppány török kézre kerül, állandósul az oszmán jelenlét vidékünkön. 1555-ben Tojgun basa sorra foglalja el a somogyi végvárakat, Kaposvárt, Koroknát, Babócsát. Így megyénk nagy részét meghódítja. Ez megpecsételte a kolostor sorsát is. A finoman faragott, festett gótikus szárnyas oltárokból semmi sem maradt.

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs) 4.jpgAzaz mégis… Három szobrocskát, Szűz Máriáét, Szent Katalinét és Szent Dorottyáét a szomszédos Andocs templomába vitték. Mária hársfából készült szobra teszi híressé később a települést. Már a hódoltság idején megemlékeznek róla. A csodatévő szent fába faragott képmása bár túlélte a pusztítást, a kolostort és lakóit nem tudta megmenteni. A testvéreket vagy megölték, vagy elmenekültek.

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs) 5.jpgEgy szerzetes azonban beköltözött a komor romok közé. A toronyban rendezte be igénytelen szállását. Lehet, hogy épp ő mentette meg annak idején az enyészettől a gótikus szárnyas oltárok három figuráját. A tető nélküli, csonkán az ég felé nyúló falak közt tengette életét. A hanyatló rend pusztuló kolostorában bolyongó piszkosszürke csuhás alakot nagy tisztelet övezte. Emlékét majd 200 évig őrizte a nép. A toldi kolostor hatalmas romjai több mint 300 esztendeig dacolnak az idővel. A török kiűzése után bár a pálosok visszakövetelik, de a császár a veszprémi püspöknek juttatja. 1812-ben nemcsak a rendház tekintélyes maradványait említik meg, hanem azt is, hogy „tornya még ma is épségben fennáll, s láthatók benne az egészen a harangok helyéig vezető kőlépcsők.” 1864-ben a püspökség karádi uradalma a romokat lebontatja és a kolostor pincéjére tisztilakot és gazdasági épületet emeltet.

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs) 6.jpgSzázadunk közepén állami tulajdonba kerül, s állami gazdasági központ lesz belőle, több mint harminc esztendeig. Irodák, gazdasági épületek készültek. A 90-es évek elején felszámolták az állami gazdaságot. Azóta újra az enyészetnek indult minden. Gaz, betört ablakok, vandál pusztítás nyomai fogadják az idetévedő embert. Elvittek mindent, ami mozdítható. Erre a sorsra jutottak az épület sarkaiba befalazott díszes, faragott kövek is. Minden eltűnt, ami az egykori dicső múltra utalt. Csak a pince maradt. Sötét torka üresen ásít. A föld alatt járva tapogatózunk a félhomályban. A gyertya fénye el-elbóbiskol. Megbotlunk néha egy-egy kődarabban. Újra a napfényre jutva káprázik szemünk pár másodpercig. Talán ilyen káprázat volt mindaz, amit az írásos és tárgyi emlékek segítségével fölelevenítettünk. Eszünkbe villan még, hogy a szomszéd falu kegytemplomának boltívei alatt egy ötszáz éves szobor ábrándos tekintettel néz le ránk, rohanó emberekre.

 

Geocaching adatok

Nagytoldi pálos kolostor emlékére (GCTOLD)
Szélesség N 46° 38,742′
Hosszúság E 17° 53,542′
Magasság: 162 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2356

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük