Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagyon elszaporodtak Magyarországon a szarvasok és a vaddisznók, gyérítésre van szükség


Egészen megdöbbentő mértékben, az eltartóképességet jócskán meghaladva szaporodott el a nagyvadállomány, amelynek gyérítése szükséges lenne. A keletkezett vadkárok térítésében viszont a vadászok szerint nincs akkora gond, mint amekkorát az agrárkamara lát – írja a Világgazdaság.

Mára jelentős mértékben elszaporodtak Magyarországon a nagyvadak – derült ki Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete vezetőjének előadásából, amelyet egy vadászati konferencián tartott. Az elmúlt nyolcvan év vadgazdálkodásáról szólva elmondta, hogy a II. világháború következtében mélypontra süllyedt nagyvadállomány – 15-20 év vadvédelmi munkájának eredményeként – az 1960-as években érte el a háború előtti szintet, az akkor 21,5 ezres hasznosított, vagyis anyagi hasznot hozó éves létszámmal.

Csányi szerint ekkor szembesültek azzal, hogy a két háború közötti apróvadaranykor soha nem fog visszatérni. A háború előtti – igaz, nagyobb területen hasznosított –, több mint 1,4 milliós létszámról az 1960-as évekre 686 ezerre csökkent az apróvadak száma, majd a következő évtizedekben a fácánnevelés következtében emelkedni kezdett.

A fácánok elfedték a valós ökológiai folyamatokat, amelyek a vegyszereket használó modern mezőgazdaság következtében játszódtak le – magyarázta. Az ezredforduló után vált világossá a vadgazdálkodók számára, hogy fogyatkozik az apróvadállomány, és a 2010-es években átlagosan már csak valamivel több, mint 500 ezret hasznosítottak évente.

A nagyvadaknál viszont egy máig tartó növekedési folyamatról lehet beszámolni: az 1970-es években az előző évtized 21,5 ezres átlagos hasznosított állománya csaknem megnégyszereződött, és a 2010-es években, illetve 2020 és 2022 között az éves átlagos nagyvadteríték már meghaladta a 364 ezret. Csányi Sándor ezt azzal vetette össze, hogy a hasznosított fácánlétszám alig 30 ezerrel haladta meg ezt, csakhogy míg a fácán 1-2 kilós súlyú madár, addig a nagyvadak átlagos súlya valahol 50–100 kiló között van, a táplálékigényük így jóval nagyobb. A mai nagyvadlétszámot abból a szempontból is érdemes értékelni, hogy az elődeink számára a 21 ezres állomány volt az elérendő cél – tette hozzá.

A szarvasok és a vaddisznók is belakták az egész országot

A jelenlegi helyzetet az is jellemzi, hogy a gímszarvas hasznosított állománya meghaladja a 80 ezret, a jelentett létszáma pedig 130 ezer körüli, és – ahogy Csányi fogalmazott – minden olyan helyet „belakott”, amelyet belakhatott, sőt,

a gímszarvas most már olyan területeken is előfordul, ahol a szakemberek szerint nem kellene, tehát a síkvidéki mezőgazdasági területeken, ahol a szarvas természetes életfeltételei nincsenek meg.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy hosszabb távon nem lehet úgy évente 80 ezer szarvast kilőni, hogy az ne vezessen a populáció látványos csökkenéséhez. Eközben pedig létezik egy fenntartható létszám is, ami azonban a kilőtt állománynál is alacsonyabb.

A dámszarvasnál dinamikájában hasonló a helyzet, a nagy ütemű növekedés most húszezer körüli hasznosított, és 45 ezres jelentett állománynál jár, és itt is felmerül a kérdés, van-e a dámszarvasnak itt elég élőhelye. A gím és a dám is természeti kincsünk, de ahol mindkettő előfordul, ott kettős terhet okoznak, mert ezek egy része olyan mezőgazdasági terület, amely nem alkalmas az eltartásukra.

A vaddisznónál az afrikai sertéspestis miatt és az állománycsökkentési erőfeszítések eredményeként apadt az állomány. Csányi felhívta a figyelmet, hogy korábban is voltak állománycsökkentési programok, amelyek kezdetben eredményeket is hoztak, de aztán az állomány védelme címén ezek az erőfeszítések elhaltak. Az egy-két éves „odacsapás” azonban nem elég,

ha hosszabb távon csökkenteni akarjuk a létszámot, akkor következetesnek kell maradni

– mondta. A vaddisznóra is igaz, hogy gyakorlatilag belakta Magyarországot, és a számára optimális életteret nyújtó erdőterületeken kívül ott is előfordul, ahol nem lenne kívánatos a jelenléte, és számára sem jók a körülmények.

Az öt nagyvad – a gím, a dám, az őz, a muflon és a vaddisznó – állományának túlszaporodását az is jelzi, hogy a számítások szerint ezekből a fenntartható maximális létszám 520 ezer lenne, ezzel szemben a 2022–2023-as adatok szerint 345 ezret lőttek ki belőlük, míg a számított létszám 785 ezer.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük