Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megdöbbentő adatok közölt a NAV: hihetetlen mennyiségű kínai áru özönlik be Magyarországra


Egy évvel korábban 38 millió vámáru-nyilatkozat volt, tavaly több mint 80 millió. Kína mellett pedig minden ország száma eltörpül.

Nagy mennyiségű termék árad Magyarországra Kínából. Mint a Pénzcentrum.hu NAV-információkon alapuló cikkéből kiderül, a vámáru-nyilatkozatok száma csak ebből az egyetlen országból 2023-ban meghaladta a 80 milliót úgy, hogy egy évvel korábban ez a szám szűk 38 millió volt. A legtöbben valamilyen ruhaneműt rendelnek a Távol-Keletről, de sokan keresik a műanyagtokokat, főleg a mobiltokokat.

2023 október-decemberében, vélelmezhetően a Black Friday és a karácsony miatt az évben jellemző 6-7 milliós darabszám 8-9 millióra növekedett havi szinten.

Ami szintén megdöbbentő, hogy 100 termékből 99 Kínából érkezik az EU-n kívülről, vámköteles országból. A kínai szám amúgy 237-szer akkora, mint az amerikai. A dobogó harmadik helyét Hongkong foglalja el, innen 129 157 nyilatkozat érkezett összesen. A negyedik helyen még 100 ezer fölötti értékkel szerepel az Egyesült Királyság, ezután azonban szakadék, és az 5. helyen az Egyesült Arab Emírségekből már csak 34 315 nyilatkozat érkezett. Ezután sorrendben Tajvan, Svájc, Japán, Azerbajdzsán és Ausztrália következett.

És még egy összevetés: a top 10-es országok közül Kínáé bő 80 milliós szám, az utána következő 9 ország összesen 722 ezres számot mutat.

Pamutpólóból egyébként 203 tonnányi érkezett, de a ruhanemű egyébként is „mindent visz” az összesített terméklistán.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük