Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagykarácsony időjárás előrejelzés: ennyi az esély arra, hogy hazánkban fehér legyen 2023 karácsonya


A modern meteorológia eszközei lehetővé teszik, hogy akár három hétre előretekintve megállapíthassuk, szárazabb, nedvesebb, hidegebb vagy esetleg melegebb idő lesz-e, mint amit megszoktunk: a legfrissebb előrejelzések támpontot adnak azzal kapcsolatosan is, hogy fehér lesz-e a karácsony.

Christmas tree with red ball ornament and decoration, sparkle light. Christmas and New Year holiday background. vintage color tone.

A trendek megértéséhez a Severe Weather Europe csapata szerint először azzal kell tisztában lennünk, mennyire átlagos a havas ünnep a világ azon táján, ahol élünk. A historikus adatok a magyarok számára nem tartogatnak sok jót: emlékeinkben több a fehér karácsony, mint a valóságban.

Ilyen gyakori a fehér karácsony

A lenti térkép azt mutatja meg, hogy 1981–2020 közt mekkora eséllyel volt havas az év vége Európa egyes területein. Minél sötétebb lilás az ország fölötti árnyalat, annál kisebb volt az esély arra, hogy karácsonykor puha, fehér takaró borítsa a talajt. Ha megkeresed Magyarországot, te is látni fogod, hogy hazánk területének nagy része valahol a 25–50 százalékos esélyt jelentő színárnyalatok közé fért be, az északi országrészen volt ennél gyakoribb a havas ünnep.

Ezt várhatod idén

De térjünk rá a konkrét előrejelzésre! Ami a hőmérsékletet jelenti, a Global Ensemble Forecast System (GEFS) jelenlegi becslése szerint éppen átlagos lesz Magyarországon a december 24–29. közti időszak, azaz

a meleg nem áll annak útjába, hogy fehérbe öltözhessen az ünnep.

Ennél még jobb hír, hogy a GEFS előrejelzése szerint december 22–27. közt több centiméternyit nő majd a hótakaró, azaz van esély arra, hogy Magyarországon fehér legyen 2023 karácsonya.

A Europen Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) előrejelzése ennél kicsit pesszimistább, mivel az átlagosnál valamivel melegebb időjárást jelez a december 25-ét követő egyhetes időszakra, illetve az ország nagy részére a szokottól több csapadékot is. Itt az az igazi kérdés, hogy ha több csapadék esik, azt milyen formában teszi, erről pedig az aktuális hőmérséklet dönt majd.

Ezt írja a legfrissebb 3 hónapos előrejelzés.

A harmadik tényező, amelyet még figyelembe kell venni, az a poláris örvény hatása.

E TÉREN A KÖVETKEZŐ 10–18 NAPRA KOMOLY MELEGEDÉSI ANOMÁLIÁT JELEZNEK, AMI MEGVÁLTOZTATHATJA MAGÁNAK AZ ÖRVÉNYNEK A DINAMIKÁJÁT, EZÁLTAL AZ IDŐJÁRÁST IS.

Biztosat tehát nem lehet mondani az idei fehér karácsonyról még mindig: annyi valószínűnek tűnik, hogy az átlagosnál több csapadék várható az ünnep idején, az viszont nagy, nyitott kérdés, hogy milyen halmazállapotban kapjuk meg ezt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük