Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

A szabolcsi mellékvonalak helyzete tovább romlik – Újabb vonalon áll le teljesen a vasúti személyszállítás


A MÁV új menetrendjének hatályba lépésétől, december 10-től újabb vasútvonalon, Mátészalka és a romániai Nagykároly között állnak le a vonatok, melyek a továbbiakban csak a magyarországi Tiborszállásig közlekednek – az intézkedés következtében teljesen megszűnik a közösségi közlekedés a jelentős részben magyarok lakta Észak-Partium városai és a szomszédos magyarországi városok között, írja közleményében a Közlekedő Tömeg.

Képünk illusztráció

Az Indóház részletesen szétszálazta a decembertől esedékes változásokat, a 115-ös Tiborszállás–Mátészalka vonalról azt írják:

 • 111-es számú Mátészalka–Záhony vonal:A vonalon új menetrendi struktúrát vezet be a MÁV-Start. A Vásárosnamény–Mátészalka–Fehérgyarmat útvonalon három, ellenkező irányban pedig négy közvetlen vonat közlekedik, míg a Mátészalka–Záhony viszonylatban közlekedő vonatok többsége csak Mátészalka és Vásárosnamény, illetve Vásárosnamény és Záhony között jár. Mátészalkán Debrecen felé csatlakozást kínálnak.

  A munkanap délelőtti időszakban új személyvonat közlekedik Mátészalka és Vásárosnamény között.

  113-as számú Nyíregyháza–Mátészalka–Zajta vonal:

  A Debrecen–Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok csak Debrecen és Mátészalka között közlekedne, kivéve a Debrecenből munkanapokon 13:58-kor és a naponta 15:13-kor induló, valamint a Fehérgyarmatról 18:32-kor induló személyvonatokat.

  Új viszonylatot hoznak létre: a Vásárosnamény–Mátészalka–Fehérgyarmat útvonalon három, visszaútban négy közvetlen vonat közlekedik.

  A vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon Zajtáról 14:34-kor induló, Budapestig közlekedő Hétmérföldes sebesvonat megszűnik, helyette Zajta és Debrecen között személyvonatot lehet igénybe venni, amely Zajtáról 14:25-kor indul, Debrecenbe 17:57-kor érkezik.

  115-ös Tiborszállás–Mátészalka vonal:

  A kishatárforgalmi vonatok csak belföldön közlekednek, Tiborszállás és Nagykároly között a személyszállítás megszűnik az alacsony utasforgalom miatt.

  A Nagykárolyból Mátészalkára közlekedő, Tiborszállásról 17:23-kor induló személyvonat belföldi pótlás nélkül megszűnik.

  A Vásárosnamény és Záhony felé, illetve felől közlekedő személyvonatok útvonala Tiborszállás–Mátészalka, illetve Mátészalka–Tiborszállás útvonalra rövidül.

A MÁV új vasúti menetrendjének kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit – közölte a MÁV Zrt., állításuk szerint az új menetrend kialakításakor a járási egyeztetéseken felül az online társadalmi egyeztetés javaslatait is figyelembe vették.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium felülvizsgálja a korábbi vasúti és a jelenlegi buszközlekedés tapasztalatait, versenyképességét, és figyelembe véve a térségben élők utazásai szokásait

még az idei év végén döntés születhet a jövőbeli közlekedési formáról az érintett vonalak esetében.

A 2023/2024-es menetrendet ide kattintva tölthetik le, az egyes vonalak menetrendjei itt találhatóak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük