Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy a veszélyre figyelmeztetnek: óvatosan a kozmetikumokkal, mérgező anyagot tartalmazhatnak


A bőrön át is felszívódhatnak az örök vegyi anyagokként ismert, egészségre rendkívül ártalmas vegyszerek – derítette ki egy új kutatásA Birminghami Egyetem kutatói emberi szövetmodell segítségével kimutatták, hogy az olyan „örök vegyi anyagok”, mint a PFA-k (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok) meglepő módon képesek áthatolni a bőrünkön – írja a Science Alert tudományos portál cikke.

Eltitkolt dokumentumok – már a kezdetekor tisztában voltak az örök vegyi anyagok jelentette veszéllyel

Az örök vegyi anyagok nagyjából fél évszázados múltra tekintenek vissza, a teflon gyártójaként ismert DuPont vegyipari vállalat már a kezdetek kezdetén tisztában volt azzal, hogy az általuk alkalmazott tapadásmentes, vízálló anyag belélegezve „erősen”, lenyelve pedig „mérsékelten” mérgező lehet. Az 1961-ben keltezett, titkosított vállalati dokumentumokban a cég vezető toxikológusa arról írt, hogy egyes PFA típusoknak nem szabadna érintkezniük a bőrrel, 2024-ben pedig végre sikerült kimutatni, hogy bizonyos PFA-k a legnagyobb eséllyel a bőrön keresztül felszívódva kerülnek a szervezetbe és fejtik ki egészségromboló hatásukat.

Napjainkban több mint 12 000 PFA-t tartalmazó termék van forgalomban, köztük olyanok, amelyeket kifejezetten a bőrre kell kenni; példának okért ide tartoznak a kozmetikumok, a fényvédő és hidratáló krémek is.

„Korábban elvetették, hogy ezek a vegyi anyagok képesek felszívódni a bőrön keresztül, mivel a molekulák ionizáltak” – írta az új kutatás szerzője, Oddný Ragnarsdóttir, akinek az Environment International című szaklapban közzétett kísérlete bizonyította, hogy nem ez a helyzet.

17 örök vegyi anyagból 15 felszívódik a bőrön keresztül

A kutatók a 17 leggyakoribb és legszélesebb körben vizsgált vegyi anyagot elemezték. Mindegyik anyagot egy 3D-s emberi bőrmodellre vitték fel, amelyet úgy terveztek, hogy utánozza a valódi emberi bőr tulajdonságait. Ezt követően a kutatócsoport megnézte, melyik vegyületnek sikerült felszívódnia.

A vizsgált PFA-k közül 15 hatolt be a bőrmodellbe, és ehhez elegendő volt 36 óra.

A tanulmányozott örök vegyi anyagok közül az egyik legmérgezőbb a perfluor-oktánsav (PFOA) volt. Ezt a kemikáliát a 2000-es évek elején betiltották az Egyesült Államokban, de sajnos az elterjedését nem sikerült megakadályozni, és még mindig rendszeresen kimutatják a csapvízben.

2023-ban az ENSZ Stockholmi Egyezménye értelmében a PFOA-t világszerte betiltották, mivel lenyelve vagy belélegezve erősen rákkeltő hatású. Most azonban úgy tűnik, hogy a vegyi anyag a bőrön keresztül is felszívódhat.

A publikációban szereplő modell tanulmányozása alapján a PFOA nagyjából 13,5 százaléka jutott a véráramba, 38 százaléka pedig elraktározódott a bőrszövetekben.

Csak rontottunk a helyzeten?

Ma már a PFOA-t rövidebb szénláncú örök vegyi anyagokkal helyettesítik, de ironikus módon ezekkel elképzelhető, hogy nagyobb károkat okozunk;

minél hosszabb szénláncú ugyanis egy vegyület, annál nehezebben szívódik fel a bőrön keresztül.

A PFOA-t felváltó perfluor-pentánsav (PFPA) négyszer gyorsabban hatol át a bőrön, mint az elődje.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük