Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszaszóltak a kormánynak a benzinkutasok a magas üzemanyagárak miatt: csökkentsék az üzemanyag adóját


A kormányzat továbbra is azzal fenyegeti a kiskereskedőket, hogy beavatkozik az üzemanyagárak alakításába, ám a szakma szerint sokkal inkább adót kellene csökkenteni. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormány elé terjeszti a terveit, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát a lehetőségekről kérdezte az economx.hu.

„de nincs miből árat csökkenteni”.

Le az adókkal!

Nem hiszem, hogy látványos változásokat tudna okozni, hogy a miniszter erre felszólítja az benzinkutasokat – tette hozzá.

A szakmai szervezet vezetője felidézte, az üzemanyag-kereskedelem, -forgalmazás összetett folyamat.

  • Az alapanyag beszerzésétől,
  • és annak finomítóba szállításától kezdve,
  • a finomításon keresztül,
  • a kapcsolódó teljes logisztikai rendszeren át,
  • egészen a késztermék szállításig,
  • tárolásáig

bezárólag számos lépcsőt tartalmazó folyamat végeredménye a totemoszlopokon látható végső kiskereskedelmi ár, amelyet további költségelemek is befolyásolnak.

Ebben az egyik a legfontosabb maga az adótartam

 – hangsúlyozta Grád Ottó. Az az adóteher, illetve különböző fizetési kötelezettségek, amelyeket az üzemanyag-kereskedelemhez kapcsolt az adózási rendszer, üzemanyagtípusoktól eltérően, de jelen pillanatban megközelíti, vagy meg is haladja az ötven százalékot.

Ebben a környezetben kerül meghatározásra az üzemanyagár, és ebben nagyon kicsi és szűkös a mozgástere a vállalkozásoknak, kiskereskedelmi egységeknek. Hogy milyen áron tudnak értékesíteni, az a nagykereskedőtől árszabásától függ, és attól, hogy hazai finomítóktól, vagy import forrásból származik a termék – magyarázta a MÁSZ főtitkára.

Grád Ottó szerint, ahhoz hogy itt az üzemanyagárak, a jelenlegi trendből kilépve, megálljanak, vagy újból csökkenjenek, ahhoz vagy a világpiaci árak esetében kell változásnak bekövetkeznie, vagy a forintnak kell látványosan erősödnie a dollárral és euróval szemben, de ezekre kevés az esély – tette hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük