Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy a baj az egyik legismertebb édesítőszerrel: megnöveli a szívinfarktus kialakulásának esélyét


Egy friss kutatás szerint egy népszerű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, a xilit nagy mennyiségű fogyasztása szignifikánsan megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét.Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket általában cukorhelyettesítőként használják a feldolgozott élelmiszerekben, abban a reményben, hogy ezzel némileg egészségesebbé teszik ezeket a termékeket. A növényekben természetesen előforduló xilit egy népszerű cukorpótló, amelyet főleg cukorkákhoz, rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez szoktak adni. Ismert, hogy használata csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.

Sajnos azonban mint a legtöbb édesítőnek, a xilitnek is megvan a sötét oldala, ez azonban egészen mostanáig feltáratlan volt. A European Heart Journal című szakfolyóiratban megjelent legújabb tanulmány szerzői megerősítették, hogy a

xilit túlzott fogyasztása nagyon súlyos szív- és érrendszeri betegségeket, például szívinfarktust és agyvérzést idézhet elő.

A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak.

„Megőrülnek” a vérlemezkék a xilittől

A betegelemzés során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát.

A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény”

– idézi a tanulmány szerzőit a kiadott közlemény.

A betegelemzés eredményeit a preklinikai vizsgálatok is megerősítették; eszerint a xilit vérrögök kialakulását idézi elő, és növeli a trombózis kockázatát. A szakértők összehasonlították a xilites italt fogyasztó emberek vérlemezkéit a normál cukros üdítőket fogyasztókéval, és azt találták, hogy a cukorpótló fogyasztása után a véralvadási képesség jelentősen megnőtt.

A xilit összefüggésbe hozható a klinikailag szignifikáns szív-érrendszeri események (MACE) kockázatával. Ráadásul a xilit mind a vérlemezkék reaktivitását, mind a trombózispotenciált fokozta in vivo (élő szervezetben vizsgált – szerk.) körülmények között”

– állapították meg a kutatók.

Bár az alanyok vérlemezke-funkciója a xilites ital elfogyasztását követő napon normalizálódott, a kockázat továbbra is magas marad azoknál az egyéneknél, akik napi szinten xilit-tartalmú élelmiszerekkel táplálkoznak.

A cukorbetegek lehetnek a legnagyobb veszélyben

A tanulmány vezető szerzője, dr. Stanley Hazen szerint a xilittel kapcsolatos egészségügyi veszélyek leginkább a cukorbetegeket fenyegetik, ők ugyanis állapotuk miatt nagyobb eséllyel nyúlnak ehhez a fajta édesítőszerhez, és sokan közülük nincsenek tisztában azzal, hogy a xilit rendszeres fogyasztása milyen problémákat okozhat.

A tanulmány nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit idézi elő a vérrögképződést, de összefüggést állapít meg a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között. A pontos kapcsolat tisztázásához további kutatómunkára van szükség.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük