Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Korszakváltás jön a közlekedésben: felköthetik a gatyájukat az autósok, tavasszal érkezik a KRESZ szigorítás


Szigorítaná a kormány a KRESZT. A tervek szerint nagy teljesítményű autót csak azok vezethetnének, akiknek legalább öt éve van jogsijuk, megfelelnek a pszichológiai követelményeknek, jártasságukról és „magatartásukról” vizsgát tettek.

Új KRESZ készül, de a B kategóriás jogosítványt is kettéválaszthatják – értesült a tervről a Tolna vármegyei hírportál. Ágh Péter államtitkár elismerte, hogy folyamatban van a KRESZ felülvizsgálata.

„Az elmúlt időszakban történt tragikus események – gyorsasági versenyek, gyorshajtás miatti balesetek –, illetve a nagy teljesítményű autók ilyen mértékű elterjedése beavatkozást igényel”

– indokolta az államtitkár, majd azzal folytatta, 2009 óta nem vizsgálták felül érdemben a KRESZ-t.

A KRESZ-módosítás szerint az olyan személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedély, melynek a hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye meghaladja a háromszáz kilowattot, csak olyan személynek adható ki, aki minimum öt éve rendelkezik vezetői engedéllyel, a jogszabályban meghatározott pszichológiai alkalmassági követelményeknek megfelel, a tanfolyamot elvégezte és vezetői jártasságáról és magatartásáról vizsgát tett.

A lap által megkérdezett szakértő nem tartja megfelelő kiindulási alapnak kizárólag a járművek kW-ban megadott teljesítményéhez kötni a tervezett módosítást.

„A tömeg/teljesítmény (kg/kW) arány meghatározásának lenne egyedül értelme, az mutatja csak meg valójában, hogy egy autó mennyire dinamikus, robbanékony, pontosabban, hogy avatatlan kezekben jelenthet-e magasabb balesetveszélyt”

– jelentette ki a szakértő. Szerinte a háromszáz kW-os határ indokolatlanul magas.

A javaslat szerint nem adható vezetői engedély annak, aki

„közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés és ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy mások életének vagy testi épségének veszélyeztetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”

Forrás: teol.humagyarnemzet.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük