Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Mostantól sokkal több helyen találkozhatunk majd egyenruhás katonákkal


Július 1-től Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyedi döntéssel elrendelheti, hogy a katonák szolgálati időn kívül, munkába járás közben is egyenruhát viseljenek. Akár az utcán is.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, már gyakorlatilag mindenről a honvédelmi miniszter dönthet a honvédségnél.

Ezentúl például többször szembesülhetünk az egyenruhások látványával az utcán. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021-es törvény módosításának értelmében július 1-től Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyedi döntéssel elrendelheti azt is, hogy a katonák szolgálati időn kívül, munkába járás közben is egyenruhát viseljenek – írja a Telex.

Szolgálati időn kívül is előírhatják a katonáknak az egyenruha viselését, ha úgy dönt Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Arról nincs információ, hogy született-e már ilyen egyedi miniszteri döntés. De a lap egyik olvasója azt írta, hogy a 11. Páncélozott Hajdúdandárnál már el is rendelték, hogy egyenruhában járjanak be dolgozni a katonák. Egy katona forrásuk úgy fogalmazott, hogy

„eddig is volt, aki abban járt haza, most majd mindenki abban fog”.

Megkeresték a Honvéd Érdekképviseleti Szervezetet is, akik azt mondták, általános érvényű miniszteri rendeletet még nem adtak ki, ezért például arról se tudnak nyilatkozni, hogy mentesíthető-e bárki a szabályok alól. Az egyes alakulatoknál kialakult helyzetről pedig még nem tudnak nyilatkozni. A módosítást amúgy előzetesen véleményezték, úgy gondolják, hogy az új szabályok alkalmasak lehetnek a Honvédség társadalmi presztízsének növelésére, de azt önkéntes alapon, szervezeti ösztönzők biztosításával tartják megvalósíthatónak.

A honvédek egyébkét önkéntes alapon, az egyes helyőrségekben kialakult gyakorlat szerint eddig is járhattak egyenruhában munkába.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük