Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést kaptak a rendőröktől az autósok: veszélyes járművek bukkannak fel a magyar utakon


Javában tart a betakarítás, ezért továbbra is nagy számban vesznek részt a közúti forgalomban mezőgazdasági munkagépek, terményszállító járművek. Mivel a nagy terhet szállító, nagyméretű szerelvények lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázattal jár.

Készítő: Bilanol
|
Forrás: Getty Images/iStockphoto

A mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási- és az elsőbbségadási szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Vezessünk óvatosabban, mérsékeljük sebességünket, ha lassan haladó mezőgazdasági vontatót közelítünk meg, előzésnél és kikerülésnél tartsunk nagyobb oldaltávolságot – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és az önjáró munkagépek vezetőinek a balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívják fel a figyelmét:

– fordítsanak kiemelt figyelmet a rakomány megfelelő rögzítésére, letakarására;
– a gumiabroncsokra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a forgalomba történő bekapcsolódást megelőzően el kell távolítani, valamint az úttestre felhordott szennyeződéseket le kell takarítani;
– kombájnok esetében a vágóasztal szállítását nem a jármű elejére szerelve, hanem az erre a célra szolgáló eszközzel kell végezni;
– különösen fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy türelemmel és fokozott elővigyázatossággal, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe véve közlekedjenek, lehetőség szerint az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat. A rendőrség kéri továbbá a közlekedés résztvevőit, hogy az úttestre került esetleges szennyeződések észlelése esetén tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón.

Forrás: police.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük