Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Módosul egy népszerű családtámogatás – Egyre távolabb kerülnek a magyar fiatalok a saját lakástól


Akár 30 millióval is többet fizethetnek azok a kétgyermekes családok, akik kiszorulnak januártól a városi CSOK-kedvezményezettek köréből és piaci hitelt vesznek fel. Szakértők szerint így a fiatalok egyre távolabb kerülnek a saját lakástól.

Bőven akad lakáshirdetés az ingatlanportálokon. A 60 négyzetméter körüli használt lakások átlagosan 54 millió forintba kerülnek, az új építésűeknél ugyanez 74 milliós kezdőárral indul. A fiatal családosok többsége ugyanakkor leginkább kertes házra vágyik.

„Tekintettel arra, hogy 60 négyzetméteren öt személy nem annyira kényelmesen fér el, ezért a háromgyerekes családok előszeretettel vásárolnak inkább kertes házat, főleg a gyermekek miatt. Ezeknek az alapterülete már 90-100 négyzetméter, az ára a használt lakások esetében 80-90 millió forint. Az új építésű piacon legalább 120 -130 ezer forintot kell fizetni” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kormány júniusban jelentette be, hogy változtat, és megszüntetik a városi CSOK-ot, továbbá a Babaváró hitelnél is szigorítanak. A fiatalok számára így egyre távolabbi álommá válhat a saját lakás.

Argyelán József banki szakértő egy 60 milliós lakást hozott fel példának az ATV Híradónak. Mint mondta, 20 millió önerővel rendelkező kétgyermekes pár esetével számol.

„Ez nem egy kistelepülésen fekvő ingatlan lenne, akkor biztos semmilyen támogatást nem tudna kihasználni a család, mind a 40 millió forintot piaci hitelből kellene finanszírozni, az pedig a jelenlegi nyolc-kilenc százalékos kamattól indul” – mondta a Bankmonitor vezető elemzője.

„Átlag fizetésből önerőből szinte képtelenség a mai ingatlanárakat kifizetni” – ezt már Herczog Mária szociológus mondta, majd hozzátette: a magyarországi helyzetben sokkal könnyebb lakáshoz jutni azoknak, akik a szülőktől kapnak, vagy azok besegítenek az első részletbe, illetve akik örökölnek. Ugyanakkor a CSOK bevezetését is elhibázottnak tartja a szakember.

„Magyarországon az egyik alapvető probléma az, hogy a bérlakáspiac nem szabályozott, illetve, hogy szociális bérlakások egyáltalán nem épülnek ez azt gondolom, az egyik alapkérdés” – tette hozzá.

A CSOK új szabályai 2024. január 1-jétől lépnek életbe.

Forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük