Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne adja a kutyára, ha ilyen bolhanyakörvet vett – Itt a nagy nyári nyakörvellenőrzés eredménye


A nyári szezonális ellenőrzés során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket is vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Az ellenőrzött 13, házi kedvenceknek szánt nyakörv többségében megfelelőnek bizonyult, ugyanakkor néhány terméknél a hatóanyagtartalommal kapcsolatban merültek fel problémák. A szakemberek végül egy termék adott gyártási tételét kivonták a forgalomból.

A bolhák, kullancsok, csípő- és lepke szúnyogok riasztására, valamint irtására törzskönyvezett nyakörvek egész évben fontos szerepet játszanak a kutyák külső élősködők elleni védelmében.A nyári időszakban kiemelten fontos az alkalmazásuk, ezért a Nébih szakemberei a nyári szezonális ellenőrzés részeként a nagyobb kereskedelmi egységekben kapható 13 termék, 15 gyártási tételéből vettek mintát. A laboratóriumi vizsgálatok során megmérték a termékek hatóanyagtartalmát, ellenőrizték a nyakörvek hosszát, és érzékszervi vizsgálattal tanulmányozták azok megjelenését, használhatóságát.

Nyolc termék esetében valamennyi vizsgált paraméter megfelelt a forgalomba hozatali engedélyben foglaltaknak. Négy, azonos gyártóhelyen előállított nyakörv gerániol hatóanyagtartalma azonban minimálisan meghaladta az engedélyezett határértéket. A hivatal a problémát jelzi a gyártónak, és a következő időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a gyártás folyamatát.

A kutyanyakörvek szezonális ellenőrzése során egy termék esetében akadt súlyos probléma. A „HappyPet Guard bolha és kullancsirtó nyakörv kutyák részére” terméknél hatóanyagtartalma és megjelenése jelentősen eltért az engedélyben foglaltaktól, ezért a vizsgált gyártási tételt a hatóság visszahívta a forgalomból. Az ellenőrök a továbbiakban azt is vizsgálják, hogy csak ez a gyártási tétel érintett vagy általános nem megfelelőségről van szó. Utóbbi esetben akár az engedély felfüggesztésére is sor kerülhet.

Kutyabajok

Legutóbb szlovákiai állatorvosok figyelmeztettek egy, a vaddisznókról kutyákra terjedő betegség kapcsán. Novemberben veszett kutyát is találtak a magyar határnál. Sokszor érkeznek hírek az elhanyagolt, megkínzott, lesoványodott kutyákról. Jó ideje borzolja a kedélyeket a Budavári Önkormányzat nemtörődömsége, mely már sok kutya balesetéért felelős. Németországban viszont megelégelték a kutyaürüléket, és DNS-vizsgálattal kutatják fel a gazdákat.

(Nébih)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük