Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Megostromolták a magyar patikákat

A járványhelyzet nyomán óriási mértékben nőtt a magyarországi patikák forgalma novemberben.

Bár a komplett kiskereskedelmi forgalom halványan teljesít a korábbi évekhez képest a koronavírus-járvány miatti óvatosság és korlátozások miatt, vannak nyertesei és vesztesei a pandémiának.

A KSH nem teljes körű – az online pénztárgépek adatain alapuló – friss adatai szerint november első két hetében a boltok forgalma több mint 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

November első két hetében a patikák forgalma kiugró mértékben, közel 35 százalékkal nőtt. Az élelmiszereket és mindennapi cikkeket forgalmazó üzletek bevétele is jelentősen nőtt. Az üzemanyag-forgalom viszont csökkent, a vendéglátás bevételei drasztikusan estek.

Fertőzöttek száma világszerte

A patikák forgalma kiugró mértékben, 35 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez feltehetően a súlyosbodó járvány miatti beszerzéseknek köszönhető. Az élelmiszereket, mindennapi cikkeket forgalmazó boltok is az átlag feletti növekedést értek el. Az úgynevezett szabadidős és kulturális termékek forgalma viszont 20 százalékkal csökkent. A vendéglátás szintén a járványintézkedések eredményeként 28 százalékos mínuszban volt november első felében.

/www.napi.hu/