Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Már több mint 1 milliárd embert oltottak be Kínában


A China Daily című kínai lap vasárnapi cikke szerint kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának nyolcvan százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai szerint az oltási kampány jelenlegi szakaszában országszerte mintegy százmillió adag oltóanyaggal tudnak beoltani embereket hat nap alatt. Az elmúlt héten naponta mintegy húszmillió védőoltást adtak be a lakosságnak, ami a kampány ütemének gyorsulását jelenti az áprilisi, napi 4,8 millió dózishoz, valamint a májusi, napi 12,5 millió dózishoz képest.
A China Daily című kínai lap vasárnapi cikke szerint kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának nyolcvan százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez. Egy szerdai bejelentés szerint az ország fővárosában, Pekingben a tizennyolc éven felüli lakosok nyolcvan százaléka, vagyis 15,6 millió ember már megkapta az összes szükséges adag vakcinát a védettséghez.

Kína külföldre is adományozott, illetve exportált oltóanyagokat. A hivatalos adatok szerint mostanáig összesen több mint 350 millió adag kínai fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagot szolgáltattak más országoknak. Eddig két kínai fejlesztésű oltóanyag – a Sinopharm, valamint a Sinovac Biotech nevű gyártóké – kapott engedélyt sürgősségi alkalmazásra az Egészségügyi Világszervezettől (WHO).

Az engedéllyel lehetővé vált, hogy a vakcinákat felhasználják – a COVAX globális vakcinaelosztó kezdeményezésben – a rászoruló országok megsegítésére is.

A kínai szárazföldön jelenleg a dél-kínai Kuangtung tartományban vannak érvényben fokozott intézkedések a koronavírus-járvány legújabb belföldi góca miatt. A helyi hatóságok szombati közlése szerint a tartományban található, Hongkonggal szomszédos Sencsent csupán negatív nukleinsavas vírusteszt birtokában hagyhatják el az emberek. A városban pénteken két új esetet azonosítottak, mindkét fertőzött a repülőtéren dolgozik. A fertőzéseket mindkét esetben a koronavírus először Indiában azonosított, úgynevezett delta variánsa okozta. A tartomány egészében pénteken hat új esetet azonosítottak, az ország egyes részein a Kuangtungból érkezőket negatív vírusteszt felmutatására, illetve karanténra kötelezik.

A kínai döntéshozók további korlátozásokat vezettek be Kantonban, hogy ezzel tartóztassák fel a járvány terjedését – számol be a Reuters.

A város három kerülete elrendelte, hogy aki keresztülutazik rajtuk, azoknak negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük. A három kerület közül az egyikben még az éttermek, fürdők és edzőtermek működését is átmenetileg beszüntették. A városban több metrómegállót is lezártak.

Az intézkedés ismerős lehet, Európában is hasonló intézkedéseket hoztak a döntéshozók a járványhullámok során, bár kerületek lezárására nem volt példa (azt hozzá kell tenni, hogy egy nagyobb kínai városnegyednek átlagosan akkora népessége van, mint egy nagy európai városnak).

A különbség az, hogy Kínában ezt 24 új esetnél rendelték el, ennyi helyi esetet találtak ugyanis pénteken az egész országban,

az érintett városban pedig 11-et. A többi új koronavírus-eset importált eset volt, azaz külföldről hozták be (Kína ezeket külön közli). Ezen felül 28 tünetmentes esetet regisztráltak – ezek nem tartoznak bele a hivatalos adatközlésbe. Új haláleset egy sem volt.

Az országban a járvány 2020 márciusi vuhani kitörése óta hivatalosan 91 218 megbetegedés volt, amelyek döntő többsége 2020 márciusáig történt.