Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarországon a legjelentősebb az antiszemitizmus Európában


Tíz európai ország lakosságát kérdezték meg arról, hogy mit gondolnak a zsidóságról, a zsidó emberekről. A felmérés alapján a magyar a legantiszemitább nép Európában.

Az ADL (Anti-Defamation League) szervezet tíz ország lakosságát kérdezte meg arról, hogy egyetértenek-e bizonyos antiszemita nézetekkel, sztereotípiákkal. A közvélemény-kutatás Belgiumra, az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Oroszországra, Spanyolországra, Ukrajnára és Magyarországra terjedt ki – szúrta ki az RTL.

A megkérdezett embereknek 11 feltevésre kellett válaszolniuk, amelyek között olyanok szerepeltek, mint

  • „a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti életben”,
  • „a zsidók miatt tör ki a legtöbb háború a világban”, vagy
  • „a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint a hazájukhoz”.

A válaszadók elmondták, hogy mennyire értenek egyet ezekkel az állításokkal. A kutatók szerint amennyiben valaki a 11 kérdésből legalább hattal egyetért, akkor ő antiszemita nézeteket vallónak számít.

A FELMÉRÉS MEGÁLLAPÍTOTTA: A MAGYAR LAKOSSÁG 37 SZÁZALÉKA VALL ANTISZEMITA NÉZETEKET, AMI A LEGJELENTŐSEBB ZSIDÓELLENESSÉGET JELENTI A VIZSGÁLT ORSZÁGOK KÖZÜL.

Ehhez képest az antiszemitizmus Lengyelországban 35, Ukrajnában 29, Oroszországban és Spanyolországban 26, míg Belgiumban 24, Franciaországban 17, Németországban 12, az Egyesült Királyságban pedig 10 százalék. Hollandia a legkevésbé antiszemita ország, ott a lakosság csupán 8 százaléka számít zsidóellenesnek.

A felmérés többek között megállapította, hogy Nyugat-Európa jóval kevésbé antiszemita, mint a kontinens keleti része.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük