Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kutatás: Hat veszélyes méreg is lehet a fogkrémekben


A mindennapi fogmosás elengedhetetlen; nemcsak fogaink egészségét, és a friss leheletet biztosítjuk vele, de egyes kutatások szerint szívünket is védjük a káros hatásoktól. Bizonyos fogkrémekben azonban rejtőzhetnek olyan összetevők, amelyek akár károsak is lehetnek szervezetünkre.

Fotó: magyar-fogorvos-londonban.co.uk

1. Mesterséges színezékek

A fogkrémekben lévő színezékek funkciója könnyen megérthető: színessé, és így esztétikailag vonzóbbá teszik a fogkefére nyomott fogkrémet. Egyes mesterséges színezékeket azonban kőolajból vagy kőszénkátrányból állítanak elő, ezek az anyagok pedig összefüggésbe hozhatók bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel. Kis mennyiséget lenyelve valószínűleg nem szenvedünk tartós egészségkárosodást, ám „sok kicsi sokra megy” alapon a szervezetben felhalmozódva már könnyen okozhatnak problémákat.

Érdemes tehát a természetes színezékeket (például cékla, kurkuma) tartalmazó fogkrémeket előnyben részesíteni.

2. Dietanolamin (DEA)

A dietanolamin (DEA) egy olyan vegyi anyag, amelyet számos termékben, többek között fogkrémben is használnak. Ez egy petrolkémiai származék, amelyet néha felületaktív anyagként, emulgeálószerként, habosítószerként és sűrítőszerként adnak a termékekhez. Kozmetikumokban, samponokban és szappanokban is megtalálható. A fogkrémekben segít megelőzni a fogkő kialakulását és csökkenti a lepedékképződést, de van néhány hátránya is.

Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) nem javasolja a DEA-t tartalmazó fogkrémeket, mert más összetevőkkel reakcióba lépve nitrózaminokat képezhet, amelyek mérgezőek az emberre nézve. Ezenkívül allergiás reakciókat is okozhat egyesekben, de aggályok merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy hormonális zavarokat idézhet elő.

3. Nátrium-lauril-szulfát (SLS)

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) egy felületaktív anyag, vagyis olyan vegyület, amely segíti a víz és az olaj keveredését. Habképző anyagként is használják néhány testápolási termékben, beleértve a fogkrémet, a sampont és a szappant.

Az SLS számos olyan vizsgálat középpontjában állt, amelyek bőrirritációhoz és más egészségügyi problémákhoz kötik; az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) azonban még mindig biztonságosnak tartja, mivel egyetlen tudományos vizsgálat sem állapította meg egyértelműen, hogy az SLS rákot vagy más súlyos betegséget okozna. Azonban ezt az összetevőt összefüggésbe hozták már szájüregi fekélyekkel (afta), illetve irritációkkal.

4. Triklozán

A triklozán egy antibakteriális és gombaellenes szer, amely egykor a fogkrémek gyakori adalékanyaga volt. Megzavarja a hormonok működését, állatokban igazoltan meddőséget és egyéb problémákat okoz.

Arra is van bizonyíték, hogy a triklozán megzavarja a bélflórát, vagyis azoknak a hasznos baktériumoknak a közösségét, amelyek a bélrendszerben élnek és segítenek fenntartani annak egészséges működését.

Mindezek mellett van még egy másik ok, amiért érdemes kerülni a triklozánt: gyulladást okozhat az ínyen és a nyelven, valamint megváltoztathatja a száj egészséges pH-szintjét.

5. Titán-dioxid

A titán-dioxid a fogkrémek gyakori összetevője. A fogak fehérítésére és a fogkő felhalmozódásának csökkentésére használják, de a fogakat és az ínyt irritálhatja. Rákkeltő is lehet, ezért az Európai Unió betiltotta a használatát.

6. Mesterséges édesítőszerek

Bár a mesterséges édesítőszerek és a rák közötti szoros kapcsolat nem bizonyított, egyes tanulmányok szerint megzavarhatják a bélflórát. Így még ha kellemes ízt is adnak a fogkrémnek, a legjobb, ha elkerüljük az ezeket tartalmazó termékeket.

/www.origo.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük