Közzétette - Kategória - Tudta-e? Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

Krémes, édes, egészséges…Érdekességek a gesztenyéről

Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!

A szelídgesztenye a bükkfalélék családjába tartozik, és bár meglepő, de nincs rokonságban a vadgesztenyével. Ez az ősi növény évezredek óta fontos táplálékunk, Közép-és Dél-Európában elterjedt, hazánkban is őshonos, termésének állaga hasonlít a burgonyáéhoz, mivel magas a keményítőtartalma. Krémes állaga miatt rengetegféle ételt készítettek és készítenek belőle.

Mivel magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint jó rostforrás, fogyasztását mindenki számára ajánljuk, a gyerekek hozzátáplálása során is fontos szerephez jut, mivel gluténmentes, könnyen emészthető és lágy, édeskés ízével igazán könnyen megbarátkoznak a babák is. Magas B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin tartalommal bír, sok benne a kálium, magnézium és a vas is, magas rosttartalma miatt pedig elősegíti a jó bélműködést, jól beilleszthető a különböző diétákba is.

Ahogy már említettük, krémes, édeskés, gazdag íze rendkívül sokféle felhasználási módot rejt magában, szárított és porrá őrölt változatából készül belőle például Korzikán csupán víz hozzáadásával tradicionális lepénykenyér, a franciák köretként fogyasztják, az angolszász konyhában pedig a különböző húsok töltelékeként találkozhatunk gyakran vele.

Sült gesztenye otthon

Bár borsos ára miatt nagy mennyiségben talán nem nap mint nap fogyasztjuk, de a téli, vagy az ünnepi időszakban többször előkerülhet, hiszen egy-egy ételbe nem kell belőle sok, mégis intenzív, semmivel össze nem hasonlítható csodás íze igazi téli hangulatot varázsol otthonra. Ilyenkor gyakran találkozunk gesztenyeárusokkal az utcán, akik hagyományosan, parázson sütve kínálják az egész szelídgesztenyéket egyfajta csemegeként.

A sült gesztenyét otthon is bátran elkészíthetjük, ehhez nem kell más, mint hogy a megvásárolt gesztenyét kereszt alakban beirdaljuk, majd egy éjszakára, de minimum több órára vízbe áztatjuk. Így a gesztenye megszívja magát annyira vízzel, hogy sütés után könnyen meg tudjuk hámozni. 180 C fokos sütőben addig süssük, amíg a gesztenyék szépen ki nem nyílnak, és át nem pirulnak.

A franciák és a spanyolok régi szokása, hogy a beirdalt gesztenyéket nem vízbe, hanem édes borba áztatják, és hagyományosan a kályha vagy a kandalló tövében készítik el ezt a különleges csemegét. A gesztenyetermesztéséről híres Korzikán pedig híres édesség a mézben eltett gesztenye, de Törökországban is kedveltek a mézes, gesztenyés desszertek.

A már említett gesztenyés köretek egyik különleges darabja, amikor a főtt, áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák és tejszínnel keverik. Szokott készülni belőle krémleves, tehetjük különböző süteményekbe, de a leggyakoribb és legegyszerűbb felhasználása, ha gesztenyepürét készítünk belőle. Ezt a legtöbben már készen, mirelit változatban szokták beszerezni, természetesen választhatjuk mi is ezt, figyeljünk azonban arra, hogy tényleg gesztenyéből álljon, és ne legyen lehetőség szerint agyoncukrozva.

Sok helyen már lehet fagyasztott, natúr gesztenyepürét is kapni, ami azért nagyszerű, mert így megspórolhatjuk a sütést és pucolást, aztán pedig kedvünkre ízesíthetjük, készülhet belőle sós és édes fogás is.

/www.nosalty.hu/