Közzétette - Kategória - Tudta-e? Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágban

10 érdekesség, amit nem tudtál a szaloncukorról


Szaloncukor nélkül nincs karácsony. Rengeteg ízben, formában, csomagolásban kapható már a népszerű édesség, amiről most mondunk is pár érdekességet is.

A szaloncukor elődje a fondant-cukor

A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára már a XVIII. században. A fondant-cukor cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt.

Főúri házakban volt fellelhető

A fondant alapú cukorka gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek.

Karácsonyfa-állítás és szaloncukor

A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.

Nem mindenki engedhette meg magának

Magyarországon az első karácsonyfákat a tehetős családok engedhették meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, a szalonban addig tálkából kínált cukorkát díszként a karácsonyfára helyezték fel.

Tudtad? Bár hivatalosan nem tartozik a hungarikumok közé, sehol máshol nem díszítik vele a karácsonyfát, csak nálunk!

Kézzel készültek, nagy szeretettel

Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára.

A csomagolásra is megfelelő figyelmet fordítottak

A tehetősek neves cukrászdáknak adták le a rendeléseiket, ők választhatták ki az ízt, a mennyiséget, de még a csomagolópapírt is! A kevésbé tehetősek otthon készítették a fára való cukordíszt.

Korabeli szakácskönyvek tele szaloncukor-receptekkel

Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17-féle szaloncukor-receptet ír le. Volt szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka vagy szalon-marasquin-czukorka is.

Nagy visszaesés, majd ismét virágzás

Az első és a második világháború miatt bekövetkezett elszegényedés idején a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. A szaloncukor tömegtermelése az ötvenes években indult újra.

Nagyon kedvelt az ünnepi időszakban

Mára 20 csokoládégyár több mint 150-féle szaloncukrot kínál a fogyasztóknak. Kaphatunk a zselésen kívül joghurtos, trüffelkrémes, epres, ír krémlikőrös, tojáslikőrös, mogyorókrémes, kókuszos, mézeskalácsos, mákos, vagy akár narancsos-fahéjast is…

Kilószám visszük haza

Tavaly mintegy 3500 tonna fogyott a legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból, a forgalom értéke pedig 6,5 milliárd forint volt, ráadásul egyre többen vásárolnak minőségi terméket.

/www.nosalty.hu/