Közzétette - Kategória - Egyéb, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kötelező céges oltás: visszaélhetnek a helyzettel a munkáltatók


Az oltás fontosságának kiemelt hangsúlyozása mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat. A szakszervezet szerint egyeztetni kellett volna és nem a diszkriminációt erősíteni úgy, hogy az intézkedés bevezetésével számos kérdés tisztázatlan maradt, miközben a kormány a járvány okozta felelősséget tovább hárította.

(Fotó: Pixabay)

Fizetés nélküli szabadságot eddig kizárólag a munkavállaló kérhetett, így a munkaadó nem jogosult azt meghatározni. Most viszont a fizetés nélküli szabadság kapcsán a munkáltató a munkaidőkeret kijátszására is lehetőséget kap, amely tovább rontja a dolgozók megélhetését.

Az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást Alaptörvény ellenesnek tartja a szakszervezet, sőt a most kialakult hiánygazdaságnak köszönhetően olyan eszközt ad a kormány a munkáltatók kezébe, amellyel visszaélve egy elbocsátási hullámot gyorsan el is tud intézni – írták közleményükben.

Egyúttal megjegyzik: az ellátásbiztonságot és az oltási hajlandóság növelését más eszközökkel is meg lehetett volna oldani, nem pedig a munkáltatók erőfölényét erősítve, a dolgozók kiszolgáltatottságát növelve, ad hoc intézkedéseket hozni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.