Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Olcsó antidepresszáns-hatóanyag enyhítheti a Covid-tüneteket


Egy hatóanyag, amit eredetileg antidepresszánsokban használnak, enyhítheti a Covid tüneteit – ez a megállapítása annak a tanulmánynak, ami a The Lancet Global Health című rangos szaklapban jelent meg. A publikáció egy Brazíliában végzett kísérletet ír le, amiben a fluvoxamin nevű hatóanyagot szedő páciensek kisebb arányban szorultak kórházi kezelésre – írja a CNN.

Fotó: Mario Tama/Getty Images

A kísérletet közel 1500 önkéntes Covid-beteg bevonásával végezte egy nemzetközi kutatócsoport. 741 betegnek napi kétszer 100 milligramm fluvoxamint adtak tíz napig, 756 betegnek pedig placebót. A fluvoxamint szedők csoportjában 79 ember szorult sürgősségi vagy kórházi kezelésre, vagyis a csoport 11 százaléka. Az álgyógyszert szedők csoportjában 16 százalék volt az arány. Ez elég szignifikáns különbség – úgy is lehet olvasni, hogy az ellátást igénylők száma 32 százalékkal kevesebb lett a hatóanyagot szedők között. A tanulmány szerzői szerint a fluvoxamin nem gyógyít meg, de a tüneteket jelentősen enyhítheti, és használatával kevésbé lehet megterhelő egy járvány az egészségügynek. Ráadásul egy olcsó, széles körben elérhető hatóanyagról van szó. Az eredmények megerősítéséhez további kutatások szükségesek.

A fluvoxamin nem először kerül az orvosok figyelmébe a Coviddal kapcsolatban. Mint tavaly megírtuk, már klinikai tesztelés fázisban tart egy magyar gyógyszerszabadalom, amellyel a koronavírus által előidézett tüdőhegesedést is jól lehet kezelni. A dr. Fekete Andrea vezetésével dolgozó kutatócsoport szintén a fluvoxaminnal kísérletezett. A hatóanyag egyik mellékhatása az, hogy hegképző- és gyulladáscsökkentő hatású, és azt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján működő kutatócsoport ismerte fel, hogy több szerv esetében is igazolható ez a védő mechanizmus. Egyik ehhez kapcsolódó felfedezésüket elsőként publikálták 2016-ban, ez azóta Európán kívül már az USA-ban, Japánban, Kínában és Izraelben is szabadalmi védettséget kapott, eredményeiket több neves szaklap publikálta.