Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kongatja a vészharangot a WHO: gombajárvány miatt jelenthetnek vészhelyzetet


Az érzéstelenítés során használt gyógyszerek szennyeződhettek. Az amerikai és a mexikói hatóságok arra kérik az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy nyilvánítson közegészségügyi vészhelyzetet egy mexikói kozmetikai műtétekhez köthető gombajárvány miatt – írja a BBC.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint két ember, aki epidurális érzéstelenítéssel járó műtéten esett át, agyhártyagyulladásban halt meg. Az Egyesült Államokban és Mexikóban közel 400 embert tartanak megfigyelés alatt.

A mexikói Matamoros városában két kozmetikai klinikát már be is zártak. Az amerikai és a mexikói hatóságok egyaránt felszólították azokat az embereket, akiket január óta epidurális érzéstelenítéssel járó műtéten estek át a River Side Surgical Centerben vagy a Clinica K-3-ban, hogy vizsgáltassák ki magukat, még akkor is, ha jelenleg tünetmentesek.

A CDC közölte, hogy az Egyesült Államokban már 25 embert azonosítottak, akiknél „feltételezhető” vagy „valószínű” a gombás agyhártyagyulladás.

A BBC megjegyzi, hogy sok amerikai állampolgár utazik Mexikóba kozmetikai beavatkozásokra, például zsírleszívásra, mellnagyobbításra és brazil fenékfelvarrásra, amelyek mind érzéstelenítő injekció beadását igénylik a gerincoszlop körüli területre.

A CDC munkatársa, Dallas Smith elmondta, hogy a mostani járvány kitörésekor az érzéstelenítés során használt gyógyszerek vagy magában az epidurális érzéstelenítésben, vagy a műtétek során együttesen adott más gyógyszerekben, például a morfiumban szennyeződhettek.

„Mexikóban jelenleg hiány van, és lehetséges, hogy a feketepiacra kerültek a szennyezett gyógyszerek” – mondta Smith.

Tavaly októberben egy olyan helyi érzéstelenítő készítményt, amelyet gyakran használnak műtétekhez, például császármetszésekhez, ugyanez a gomba fertőzött meg, ami 39 ember halálához vezetett a mexikói Durango államban.

A gombás agyhártyagyulladás leggyakoribb korai tünete a fejfájás, amit láz, hányás, nyaki fájdalom és homályos látás követ. A gyulladás nem fertőző és gombaellenes gyógyszerekkel kezelhető, de a tünetek jelentkezése után gyorsan életveszélyessé válhat.

A WHO közegészségügyi vészhelyzetet akkor hirdet, ha egy betegség országok között terjed, és összehangolt nemzetközi válaszlépésekre lehet szükség a megfékezéséhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük